latinica  ћирилица
27/09/2016 |  18:43 ⇒ 22:11 | Аутор: РТРС

Требиње: Нови покушаји изборног инжењеринга (ВИДЕО)

У Требињу нови случајеви покушаја изборног инжењеринга.
Требиње - изборни инжињеринг - Фото: РТРС
Требиње - изборни инжињерингФото: РТРС

Овај пут ријеч је о старим, готово непокретним лицима која годинама нису ни излазила на биралишта. Пријављени су на адреси у Новом Саду иако одувијек живе у селу надомак Требиња. На овакве појаве упозоравали су из градског одбора СНСД у Требињу гдје се, са истим проблемом, јавило око стотину лица.

Сумња се да су злоупотријебљени лични подаци појединих лица, а како је до тога дошло и ко стоји иза оваквих незаконитих манипулација бирачким списком - мораће да утврде истражни органи. Градски одбор СНСД већ је полицији доставио документацију са уоченим неправилностима. У ЦЈБ Требиње почеле су да стижу и појединачне пријаве. 

Милош Вукаловић из Требиња сасвим случајно је открио да његови родитељи више нису пријављени на адреси на којој су били цијелог живота. Укуцао је на сајту ЦИК-а матични број, прво своје мајке и запрепастио се.

- Добијам одговор да је мајка пријављена у Новом Саду на адреси Миће Димитријевића 33 код извјесног Зорана Јанковића. Поновим то и за оца иста ствар - отац пријављен на истој адреси - каже Вукаловић.

Осамдесетседмогодишњи Спасо и његова четири године млађа супруга Даринка одувијек живе у Богојевића селу на Зупцима код Требиња. Даринка каже да није била у Новом Саду.

- Никада у животу нисам била, нити ћу икада бити - каже Даринка.

Захтјев за гласање путем поште који се доставља Централној изборној комисији треба да садржи потпис, матични број и фотокопију личне карте бирача. Постоје индиције да је ту искоришћен простор за манипулацију, а забрињавајуће је да су злоупотријебљене управо угрожене категорије становништва - упозоравају из требињског СНСД. У посљедњем примјеру- Спасо и Даринка Вукаловић годинама се крећу уз помоћ других, тако да ни на гласање дуго нису могли да оду.

- Наше сумње су да је ипак неко провјеравао ко у посљедње вријеме није излазио на изборе, ко је везан за постељу и покушали су да злоупотријебе нажалост те особе - каже Мирко Ђурић, члан Изборног штаба ГО СНСД Требиње.

Милош Вукаловић каже да неће одустати док не сазна ко је и због чега његове родитеље пријавио на адресу у Новом Саду. Случај је пријавио полицији, баш као што је и требињски СНСД полицији доставио документацију са уоченим неправилностима.

Препорука је за све да провјере гдје су регистровани за гласање и да на вријеме реагују и спријече могуће манипулације.