latinica  ћирилица
28/09/2016 |  07:43 ⇒ 17:16 | Аутор: РТРС

У Фочи свечано отворен Студентски дом за 346 будућих академаца (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас је у фочанском насељу Доње Поље свечано отворио нови Студентски дом. Предсједник Додик је истакао да је ово један од најљепших студентских домова у региону и да је спреман да идућег мјесеца прими прве студенте.
Отварање Студентског дома у Фочи - Фото: РТРС
Отварање Студентског дома у ФочиФото: РТРС

"Ово је још један доказ и деманти свима који упорно негирају све што је урађено. Политичари и јавни радници који се баве управљањем друштвом једино чиме могу да се похвале јесте оно што остављају иза себе и ево ја показујем овај објекат заједно са Владом и људима из Универзитета и општине", рекао је Додик.

Он је нагласио да није било једноставно и лако направити овако захтјеван објекат.

У обраћању окупљеним грађанима, приликом свечаног отварања, Додик је, уз консултације са представницима Универзитета у Источном Сарајеву, предложио да дом носи назив "Павле и Бошко", по упокојеном патријарху српском Павлу, који је дао благослов за оснивање Богословског Факултета у Фочи и покојном академику Бориши Старовићу, оснивачу и првом декану Медицинског факултета.

Додик је навео да је Студентски дом у Фочи доказ да Универзитет у Источном Сарајеву припада стратешком опредјељењу Републике Српске.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да ће дом у Фочи функционисати као посебан правни субјекат и да ће бити одвојен од Студентског центра Пале.

"Студенти ће имати изванредне услове. Дом је савремено опремљен, а поред соба за студенте ту су и собе за гостујуће професоре", рекао је Малешевић.

Он је додао да је процедура пријема студената у току и да ће прво бити примљени бруцоши.

Студентски центар Фоча (фото: РТРС)

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић навео је да је, послије дома на Палама и Богословског факултета у Фочи, ово трећи новоизграђени објекат, који је отворен у овој години.

Начелник општине Фоча Радисав Машић нагласио је да је градњом дома ријешено и питање опстанка два факултета у Фочи.

Градња студентског дома у Фочи почела је 2010. године.

Изградња Студентског дома финансирана је једним дијелом средствима из Развојног програма Републике Српске у вриједности два милиона марака, а другим дијелом из аустријског кредита - фаза два, у вриједности преко четири и по милиона марака.

За опремање је обезбијеђено 953.000 марака, тако да је укупна цијена дома већа од седам и по милиона марака.

Дом ће обезбиједити 346 мјеста за студенте у Фочи. Свечаном отварању присуствовао је предсједник Српске Милорад Додик и министри у Влади Српске.