latinica  ћирилица
28/09/2016 |  09:28 ⇒ 09:38 | Аутор: РТРС

Свјетски званичници одају почаст преминулом Пересу

Свјетски званичници на вијест о смрти Шимона Переса истичу да је Перес био патриота, државник визионар и човјек дубоко посвећеног трагању за миром.
Перес - Обама - Фото: AFP
Перес - ОбамаФото: AFP

Амерички предсједник Барак Обама написао је: "Мишел и ја ноћас се придружујемо свима онима који у Израел у САД и у цијелом свјету одају почаст изузетном животу нашег драгог пријатеља Шимона Переса, оцем оснивачем државе Израел и државника чије ангажовање за безбједност и потрага за миром су били засновани на његовој непоколебљивој моралној снази и његовом великом оптимизму".

Обама је додао да Перес никад није престао да вјерује у могућност мира да је он био "суштина самог Израела. " Има мало људи са којима дијелимо овај свијет и који мијењају ток људске историје. Мој пријатељ Шимон био је један од тих људи", рекао је Обама.

Бивши амерички предсједник Бил Клитон који је 1993. године надгледао потписивање у Вашингтону споразума из Осла између Израелаца и Палестинаца, одао је пошту човјеку који "се жустро залагао за мир, помирење и будућност у коме ће сва дјеца Аврахама изградити боље сутра". Годину дана послије тога Перес је добио Нобелову награду за мир, коју је дијелио са тадашњим израелским премијером Јицаком Рабином и палестинским лидером Јасером Арафатом.

"Никад нећу заборавити колико је био срећан прије 23 године када је потписао споразуме из Осла на травњаку у Бијелој кући наговјештавајући свјетлију еру у израелско-палестинским односима", написао је Бил Клинтон у саопштењу.

"Он је био геније с великим срцем који је користио своје дарове да замисли будућност помирења не сукоба, економско и социјално оснажење не бијес и фрустрацију".

Бил Клинтон и његова супруга, предсједничка кандидаткињом демократа Хилари Клинтон, истакли су да су смрћу Шимона Переса изгубили правог и драгог пријатеља.

"Израел је изгубио вођу који се од његовог настајања залагао за безбједност, просперитет и небројане могућности", написали су Клинтонови. Француски предсједник Франсоа Оланд је оцијенио да "Израел губи једног од својих најсвјетлијих државника, мир свог нажустријег браниоца, а Француска губи вјерног пријатеља" .

"Шимон Перес сада припада историји која је била његов компањон током његовог дугог живота", написао је Оланд.

Бивши британски премијер и бивши мировни изасланик за Блиски исток Тони Блер рекао је да је "Шимон Перес био политички гигант, државник који ће остати као један од великана нашег времена и свих времена, и неко кога сам ја дубоко волио".

Њемачки предсједник Јоаким Гаук је написао: "Шимон Перес је обиљежио Израел као ни један други политичар. Он је служио својој земљи у различитим функцијама са чврстим принципима када се ради о безбједности Израела и јаком вољом када се ради о унапређењу мировног процеса с Палестинцима".

"Његов живот у служби миру и помирењу може да послужи за примјер младима", додао је Гаук.

Бивши амерички предсједник Џорџ Буш старији написао је да је Перес имао "урођену хуманост и пристојност" а Бушов син, такође бивши амерички предсједник, Џорџ В. Буш навео је да ће његовој породици недостајати Шимон Перес и његово достојанство и оптимизам.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху је у саопштењу поводом Пересове смрти рекао да ће касније данас бити сазван специјалан састанак владе а после тога ће се састати посебан одмор да припреми сахрану којој се очекује да ће присуствовати бројни свјетски лидери.

Перес је умро ноћас у 94. години, двије недеље након што је претрпио јак мождани удар.

Извор: Б92