latinica  ћирилица
28/09/2016 |  10:05 ⇒ 11:02 | Аутор: РТРС

Москва: Референдум у Српској није усмјерен на подривање Дејтона

Москва је против вјештачке политизације референдума о Дану Републике Српске и увјерена је да тај корак ни у којој мјери није усмерен на подривање територијалног интегритета БиХ, речено је агенцији Бета у руском Министарству спољних послова.

"Иступамо против вјештачке политизације тог питања. Гледамо на изражавање воље грађана у Републици Српској 25. септембра, у контексту реализације широких пуномоћја два ентитета земље, предвиђених Дејтонским споразумом, укључујући и оних који се тичу утврђивања празника", навели су у руском Министарству.

У МСП су навели да "позитивно" оцјењују одржавање референдума без инцидената, уз "релативно висок" одзив бирача, од више од 55 одсто.

"Увјерени смо да тај корак ни на који начин није усмјерен против против територијалне цјеловитости БиХ и њене децентрализоване уставне архитектуре, утврђене Дејтонским споразумом", навели су у МСП Русије.

У Министарству указују да зато сматрају "категорички недопустивим" могућност да Високи представник у БиХ примјени "бонска пуномоћја" у односу на процедуру признавања резултата референдума у Републици Српској.

У тијесној сарадњи са странама у БиХ и са партнерима у оквиру Савјета за примјену Дејтонског споразума, Русија ради на почетку конструктивног унутарбосанског дијалога, о свим темама осјетљивим за БиХ, навели су у МСП Русије.

"Залажемо се за опште коришћење уставно-правних и политичко-консултативних механизама који постоје у БиХ. Не видимо алтернативу преговарачком тражењу чврстих рјешења о актуелним питањима у БиХ", рекли су агенцији Бета у руском МСП.

Извор: Бета