latinica  ћирилица
28/09/2016 |  10:24 | Аутор: РТРС

Проскурјакова: БиХ би могла да слиједи Србију у реформама

Шефица Канцеларије Свјетске банке у БиХ Татиана Проскурјакова изјавила је да Србија може бити добар примјер БиХ када је ријеч о спровођењу економских реформи, који би, како је рекла, Сарајево могло да слиједи.
Свјетска банка    (Фото:newzimbadve.com) -
Свјетска банка (Фото:newzimbadve.com)

Гостујући у Новом дану регионалне Н1 ТВ, Проскурјакова је рекла да је спровођење структурних реформи, стварање нових радних мјеста у приватном сектору, смањење администрације, плата државницима и реформа социјалне политике, услови које земље региона треба да испуне да би оствариле конкретан привредни раст.

Неке су земље у томе боље од других, али још је много посла, казала је.

Србија је остварила већи напредак од БиХ, а Проскурјакова каже да је то због тога што је она почела структуралне реформе пар година прије БиХ.

"Мислим да Србија може бити добар примјер БиХ који може да слиједи. Тржиште рада је направила пуно флексибилнијим и већи напори су уложени, ефикаснија је приватизација и реформа државне службе", казала је.

Босна и Херцеговина је према процјенама Светске банке остварила нешто нижи привредни раст у односу на претходну годину, односно 2,8 посто.

Упитана зашто видимо успоравање привредног раста у БиХ и који су главни фактори, шефица Канцеларије Свјетске банке у БиХ је одговорила:

"Не бих се бринула због успоравања раста, разлика је мала, али раст се наставља и то није проблем, већ су извори раста проблем. Раст је и даље вођен потрошњом а у будућности мора бити вођен инвестицијама и извозом. Надамо се да ће идућих година расти више од три процента због тога да би пристигла ЕУ, мора бити пуно већи од три процента. Раст мора бити одржанији и мора бити више запошљавања у приватним секторима".

Извор: Танјуг