latinica  ћирилица
28/09/2016 |  10:45 | Аутор: РТРС

Глухаковић: Српску и регион открити гостима из Азије

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић оцијенио је да Српска, али и цијели регион представљају изузетно атрактивно туристичко тржиште које треба открити потенцијалним гостима из свијета, посебно Азије.
Предраг Глухаковић, министар трговине и туризма РС - Фото: СРНА
Предраг Глухаковић, министар трговине и туризма РСФото: СРНА

У обраћању на Бизнис конференцији "Туристичко тржиште Југоисточне Европе", која се одржава у Београду, Глухаковић је истакао да су за Републику Српску посебно интересантни Јапан, Кореја, Русија и Израел.

"Можемо да кажемо да имамо много тога да понудимо и да треба да имамо план како да се најбољи начин представимо", рекао је Глухаковић.

Он је напоменуо да велики проблем данашњице представља опасност од тероризма и указао на свеприсутан проблем миграната који заједно треба да покушају ријешити земље региона.

Помоћник министра трговине и туризма Србије Рената Пинџо сматра да је креирање заједничког регионалног туристичког производа од великог значаја за развој туризма и за националне економије.

Пинџо је нагласила да је један од заједничких пројеката бициклистичка рута Београд-Република Српска-Сарајево-Дубровник-Црна Гора, чије је креирање у току.

"Туризам је упркос разним изазовима изузетно флексибилна привредна грана. Упркос свим дешавањима, Европа је у овој години забиљежила раст од четири одсто, а регион седам одсто и ту смо у самом врху", додала је Пинџо.

Министар животне средине и туризма Федерације БиХ Едита Ђапо је као примјер заједничког туристичког производа који привлачи све више пажње навела стећке, који су уврштени у свјетску културну баштину Унеска, има их у Србији и у БиХ.

Извор: Срна