latinica  ћирилица
28/09/2016 |  10:54 | Аутор: РТРС

Прво рочиште по жалби одбране Оливера Ивановића

У Апелационом суду у Приштини почело прво рочиште по жалби одбране Оливера Ивановића на првостепену пресуду. Ивановић је више од двије и по године у притвору због оптужби да је починио ратни злочин. Осуђен је на девет година затвора.
Оливер Ивановић - Фото: ТАНЈУГ
Оливер ИвановићФото: ТАНЈУГ

У наредних 15 дана биће познато да ли ће бити потврђена пресуда против Оливера Ивановића или ће случај бити враћен на поновно разматрање.

О томе ће одлучивати трочлано судско вијеће, које чине Дритон Мухареми, Радоши Петров и Ана Беднарек, на челу са Петровим.

Одбрана Оливера Ивановића наводи у жалби коју је поднијела Апелационом суду да је Ивановић оптужен да је командовао јединицом, а притом нико није рекао која је то јединица, издао рјешење да се стрељају Албанци, што, истичу у одбрани, није доказано, те је и само један сведок потврдио његово присуство на месту убиства Албанаца.

Aдвокати Оливера Ивановића су затражили изузеће албанског судије из судског већа, тврдећи да судија који је припадник албанске националности не може бити објективан и да је Еулекс мисија основана да би судила у предметима као што је овај.

Ивановићеви адвокати истичу да је овај процес базиран на етничкој основи и политички мотивисан.

Рочишта се одржавају у Приштини гдје је сједиште Апелационог суда, у два наврата, данас и сутра и средином октобра. Адвокати Оливера Ивановића истичу да се такве сједнице обично завршавају за један дан.

Најприје ријеч има тужилац, а онда одбрана. Ивановић није у обавези да присуствује рочишту али се очекује његово појављивање.

Рочишта су отворена за јавност.

Извор: РТС