latinica  ћирилица
28/09/2016 |  11:49 ⇒ 11:51 | Аутор: РТРС

Скуп у Београду: Потребна координисана службена реакција Српске и Србије

Изостанак енергичне и координисане службене реакције Србије и Републике Српске на екстремне политичке захтјеве оних који по сваку цијену желе да наметну хегемонију и унитаристички концепт БиХ, допринио би ескалацији кризе и наишло на оправдану и оштру осуду српског народа с обје стране Дрине, оцијенили су учесници данашњег скупа "Република Српска - између рата и мира" одржаног у Београду.
Београд: Скуп Република Српска између рата и мира - Фото: СРНА
Београд: Скуп Република Српска између рата и мираФото: СРНА

Да до тога не би дошло, апеловано је на државне структуре Републике Српске да буду у пуној приправности, али и да упоредо наставе да у складу са Дејтонским споразумом траже мирно и одрживо рјешење кризе у коју је доведена БиХ.

Учесници скупа апеловали су и на "радикализоване муслиманске политичаре да обуздају страсти и престану са претњама ликвидацијама, хапшењима и ратом", јер таквим неодговорним понашањем они и свој народ доводе у велику опасност, ризикујући да проузрокују несрећу која ће погодити све грађане БиХ.

У апелу упућеном политичкој и широј јавности Републике Српске, ФБиХ и Србије, учесници скупа позвали су грађане и политичке факторе у Републици Српској да не допусте да их у вези са предстојећим локалним изборима и на другим пољима, било ко подијели и конфронтира на начин који излази из оквира регуларних политичких надметања.

"Да би Република Српска из садашњих тешких околности изашла ојачана, нужно је да опстане дух референдумског јединства у вези са виталним националним интересима", поручено је са данашњег скупа, који је одржан у организацији Центра за развој међународне сарадње.

Апеловано је и на званични Београд да максимално подржи руководство Републике Српске у његовим оправданим напорима да буду заштићени дејтонски принципи, као и да Републици Српској, њеном предсједнику и другим потенцијално угроженим функционерима пружи све потребне безбједносне гаранције, што би представљало фактор одвраћања а не пријетњу било коме.

Учесници скупа "Република Српска - између рата и мира" сматрају да су изостале адекватне реакције надлежних послије застрашујућих пријетњи ликвидацијом предсједника Републике Српске.

"Појачани напади на државност Републике Српске достигли су размере хистерије, а прилике у БиХ кренуле су у правцу који прети да се отргне контроли. Тако су не само грађани БиХ, већ и цео регион доведени у стање наглашене опасности и предратне психозе. Сматрамо да претње ратом, које су пласиране како би српски народ био заплашен и обесхрабрен да изађе на референдум, у овом тренутку нису реалне. Али постоји реална опасност од изазивања ексцеса, од бруталног угрожавања физичке сигурности легитимних представника Републике Српске па до провоцирања међунационалних и других сукоба. Све то би у наредном периоду могло да резултира и крвопролићем", упозорили су учесници скупа.

Они су истакли да Република Српска није проузроковала кризу, те да је Српска само у духу демократске политичке праксе предузела неопходне мјере да би били заштићени легитимни интереси српског народа западно од Дрине.

"Такво одмерено и неагресивно понашање поздрављамо, али упозоравамо Бањалуку и поготово Београд да не потцењују сву опасност и погибељност која произлази из агресивног деловања политичких снага у Сарајеву. Мир и сарадња између Срба и муслимана нису само кључ стабилности БиХ већ и целог нашег региона. Уверени смо да би прихватањем овог апела мир био очуван, а основи за продубљивање сарадње унапређени", наводи се у апелу са овог скупа упућеног политичкој и широј јавности Републике Српске, ФБиХ и Србије.

У Београду је данас одржан скуп "Република Српска - између рата и мира" на коме је сагледана актуелна ситуација у БиХ

На скупу су говорили директор Форума за одговорну политику Драгомир Анђелкови, предсједник Центра за развој међународне сарадње Стевица Деђански, аналитичар и главни уредник интернет портала "Видовдан" Бранко Радун, главни уредник интернет портала "Нови стандард" Жељко Цвијановић, публициста Драган Коларевић, те политички аналитичар из Републике Српске Анђелко Козомора, књижевник и историчар фонда "Александар Невски" Радован Калабић, главни и одговорни уредник неђељника "Новосадски репортер" Милорад Бојовић и сарадник Института за међународну политику и привреду Митко Арнаудов.

Извор: Срна