latinica  ћирилица
28/09/2016 |  12:04 ⇒ 14:45 | Аутор: РТРС

Европол: Сексуално злостављање дјеце на интернету у порасту

Европска полицијска агенција /Европол/ упозорила је данас да је у порасту уживо преношење преко интернета сексуалног злостављања дјеце и такозвани "осветнички порнографски снимци".
Европол - полиција ЕУ - Фото: илустрација
Европол - полиција ЕУФото: илустрација

У извјештају Европола наводи се да су рањива ђеца све више жртве "сексуалних предатора", преноси АФП.

"Преношење уживо злостављања дјеце спада у растуће пријетње. Уживо преношење сексуалног злостављања дјеце укључује починиоца који је на неки начин редитељ сцене у претходно одређеном временском оквиру кроз платформе за размјену видео снимака", наводи се у извјештају.

У извјештају се каже да се злостављање може "скројити" у складу са захтјевима преступника и снимити.

"Обим и трошкови сајбер криминала и даље су растући тренд и достигли су високе нивое", наводи се у одвојеном саопштењу.

Већина незаконитих активности одвија се у такозваној интернетској "црној мрежи", што корисницима нуди веће могућности анонимности.

Традиционално, групе које уживо преносе злостављање дјеце већином су стациониране у Азији, посебно Филипинима, али према посљедњим показатељима, овај тренд се шири и на друге земље и регионе.

"Најчешће мете су друштва са високим нивоом сиромаштва, у којима дјеца нису довољно заштићена и дјеца којима је приступ лак", наводи Европол.

Стив Вилсон, шеф центра Европола за сајбер криминал, рекао је за АФП да су осим експлоатације дјеце онлајн у порасту и такозвани "осветнички порно снимци", односно постављање сексуално експлицитних снимака или фотографија на интернет без сагласности повријеђене стране са циљем да се та особа повриједи или деградира.

Извор: Срна