latinica  ћирилица
28/09/2016 |  12:26 | Аутор: РТРС

Сарајево: Конференција о успостављању система државне помоћи

У Сарајеву је данас почела конференција којом је обиљежен завршетак пројекта "Успостављање система државне помоћи у БиХ", који је финансирала ЕУ.
Радмила Михић - Фото: СРНА
Радмила МихићФото: СРНА

Циљ пројекта био је подршка БиХ у испуњавању обавеза које проистичу из Споразума о стабилизацији и придруживању, а које се тичу усклађивања са ЕУ правилима о конкуренцији и државној помоћи.

ЕУ је финансирала овај пројекат у износу од 1,6 милиона евра с циљем да успостави функционалан систем државне помоћи у БиХ. Пројекат је од 8. октобра 2014. године проводио конзорцијум предвођен Њемачким друштвом за међународну сарадњу.

Предсједник Савјета за државну помоћ Радмила Михић рекла је уочи отварања скупа да је овај пројекат био добар примјер сарадње БиХ са ЕУ у програмирању финансијске помоћи.

"Систем државне помоћи у БиХ доживио је значајан напредак кроз доношење закона и многих одлука", истакла је Михићева.

Према њеним ријечима, праћење ефеката државне помоћи привредним субјектима у БиХ на друштво у цјелини и привредни раст још није довољно добро и ту се очекује наставак сарадње са ЕУ.

Марианђела Фитипалди, вршилац дужности шефа Ођељења за економски развој инфраструктуре и природне ресурсе Делегације ЕУ, истакла је да је систем државне помоћи веома важан са становишта фер конкуренције и отвореног тржишта, јер практично представља чувара слободног тржишта.

"Приближили смо систем државне помоћи широј јавности кроз кампање подизања свијести о томе шта представља државна помоћ", нагласила је Фитипалдијева и додала да је сарадња са корисницима у овом пројекту била од велике помоћи за одрживост тржишта.

Извор: Срна