latinica  ћирилица
28/09/2016 |  13:09 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

Деђански: Тема референдум се "напумпава" да се прикрије одлука Уставног суда БиХ

Аналитичар Стевица Деђански оцијенио је да се тема референдум о Дану Републике Српске превише "напумпава" и у домаћим и у страним медијима да би се скренула пажња са чињенице да је кризу изазвала одлука Уставног суда БиХ, а не референдум.
Стевица Деђански - Фото: СРНА
Стевица ДеђанскиФото: СРНА

"Превише се покушава да то постане најважнија тема и да се скрене писање и размишљање међународне и домаће јавности са онога шта је изазвало кризу, а то сигурно није референдум, који је одржан и који је показао вољу народа, него одлука Уставног суда БиХ, који је све ово изазвао", рекао је Деђански новинарима.

Деђански, који је у београдском Медија центру учествовао на скупу о теми "Република Српска између рата и мира", оцијенио је да се увијек "камере укључују када се нешто дешава, а оно што то изазове се некако покушава прикрити".

Он је истакао да је важно да политичари и у Српској и у Србији по сваку цијену демократским средствима бране народ Србије и српски народ у Републици Српској и право на референдум.

Деђански је навео да право на референдум имају све западне земље и нико то не оспорава, а само се оспорава грађанима српске националности и грађанима Српске, што није нормално.

"Оно што је добро из целе ситуације је смиривање тензија у том политичком делу у Републици Српској, где пре три месеца нисмо мислили да ће политичари да се сложе око нечега, али ево када је одбрана Републике Српске у питању, ипак, се у нечему сложе око свега, што је врло позитивно и није толико често код Срба", рекао је он.

Коментаришући предстојеће локалне изборе у Српској, Деђански је изразио наду да ће они проћи у демократском духу и да ће допринијети стабилизацији на овим просторима.

"Тако да мислим да је добитак добар, ако будемо чврсти и истрајни и радимо оно што треба, односно по праву и правди", рекао је Деђански.

Извор: Срна