latinica  ћирилица
28/09/2016 |  13:39 ⇒ 16:48 | Аутор: РТРС

Истражитељи: Малезијски авион срушен руским пројектилом, Москва негира

Међународни тужиоци, који истражују обарање авиона МХ17 објавили су први извјештај о паду авиона и рекли да је он срушен пројектилом БУК испаљеним са територије коју контролишу побуњеници.
Представљање извјештаја о паду авиона у Украјини - Фото: AFP
Представљање извјештаја о паду авиона у УкрајиниФото: AFP

Малезијски авион МХ17 оборен је 17. јула 2014. године изнад Украјине док је био на путу из Куала Лумпура за Амстердам и тада је погинуло свих 298 путника и чланова посаде.

Истраживачки тим који чине тужиоци из Холандије, Белгије, Малезије, Аустралије у Украјине потврдио је данас да је авион оборен са земље пројектилом БУК који је из Русије стигао у источну Украјину и то у дио који контролишу проруски побуњеници.

Они су претходно презентовали доказе којима су одбачене теорије о томе да је авион срушила друга летјелица и да је био у питању неки квар.

Током двогодишње истраге је испитано више од 200 свједока, те прикупљено и анализирано више од 200 дијелова авиона.

Москва негира резултате истраге: МХ17 није оборен ракетом из Доњецка

Истрага о рушењу малезијског "боинга" у региону Доњецка 2014. праћена је спекулацијама, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Читава ова прича окружена је, нажалост, великим бројем спекулација, неквалификованих и непрофесионалних информација. Она је праћена скривањем и необјављивањем низа информација и радарских података", рекао је Песков новинарима.

Он је истакао да је руска страна предала све информације које посједује о катастрофи.

"Ми смо, нажалост, увијек примјећивали да нису све земље пружиле толику количину информација. Неке земље још увијек, на примјер, нису дале радарске податке", додао је он.

"Постоје различита гледишта, стручне, али и неоспорне чињенице. Наравно, важно је да се изведу закључци, с обзиром на најновије информације које је објавила наша војска: прве радарске податке на којима су забиљежени сви авиони и објекти који су могли да лансирају или да се налазе у ваздуху на територији коју су тада контролисали устаници", истакао је Песков.

Он је додао да су подаци недвосмислени и на њима нема ракете.

Извор: Спутњик/Новости