latinica  ћирилица
28/09/2016 |  14:10 | Аутор: РТРС

Београд: Одгођено суђење генералу Ђукићу о признању пресуде

Виши суд у Београду је на неодређено вријеме одгодио суђење о признању пресуде из Сарајева генералу Новаку Ђукићу, којом је осуђен на 20 година затвора за злочин у случају "Тузланска капија", зато што сва затражена документација није стигла из Сарајева.
Новак Ђукић - Фото: РТРС
Новак ЂукићФото: РТРС

Ђукиђев адвокат Милорад Константиновић рекао је да је суђење одгођено на захтјев одбране и да је суд у Београду поново одлучио да затражи дио списа од Суда БиХ, а дио од Тужилаштва БиХ.

"У зависности од одговора Суда БиХ, даље ће се развијати ситуација. Они када буду припремили ту документацију, треба да је пошаљу, али очигледно то избјегавају", рекао је Константиновић, додајући да се поступајући судија из Београда није изјашњавала о року до када треба доставити списе из Сарајева.

Он је напоменуо да су из Суда БиХ стигла само два документа - оптужница и вјештачење Берка Зечевића, а да све остало, што је тражено, није стигло.

"С обзиром да је одговор Суда БиХ био да они не посједују документацију из истраге, коју је вршило Тужилаштво БиХ, ми смо тражили да се и од Тужилаштва БиХ затражи одређена документација", рекао је Константиновић.

Међутим, како је додао, одговор Суда БиХ да не посједује ту документацију је потпуно апсурдан, јер се на основу те документације из истраге и водио судски поступак и сва та документација се налази у судском спису.

"Они очигледно имају неки разлог због чега не желе да покажу ни доказе, нити записнике са суђења, ни записнике из Апелационог суда", каже Константиновић.

Он је додао да се генерал Ђукић појавио на данашњем рочишту и да има став да је невин осуђен и да су му прекршена бројна права која су утврђена Женевском конвенцијом, те да није имао правично суђење пред Судом БиХ, што сада покушава да докаже у Београду, јер на то има право.

"Прије него што се призна одлука Суда БиХ, он има право да докаже да суђење пред судом који тражи признање своје судске одлуке није било правично. А како ствари стоје и како се избјегава достављање документације, све више постоје изгледи да је то управо тако", рекао је Константиновић.

Министарство правде БиХ тражи да суд у Београду призна пресуду из Сарајева, којом је генерал Ђукић осуђен на 20 година затвора за наводно почињени ратни злочин у Тузли и да ту казну издржава у Србији, гдје се тренутно налази.

Вјештаци из иностранства су утврдили да људи на "Тузланској капији" током рата у БиХ нису погинули од граната испаљених са српских положаја, како тврди вјештак Берко Зечевић.

Извор: СРНА