latinica  ћирилица
28/09/2016 |  14:27 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Сједница НСРС 11. октобра, СНСД упутио апелацију Уставном суду БиХ (ВИДЕО)

На сједници Колегијума Народне скупштине Републике Српске одлучено је да јесење засједање Парламента, односно 14. редовна сједница буде одржана 11. октобра на којој ће се наћи 40 тачака дневног реда.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједник Парламента Недјељко Чубриловић рекао је да у Скупштину још увијек није стигао Приједлог измјена и допуна закона о празницима.

Он је појаснио да је из Владе Српске добио информацију да се на овом приједлогу интензивно ради и да ће до 11. октобра стићи у Народну скупштину, не искључујући могућност да би се о овом питању могло расправљати и на посебној сједници Парламента.

Шеф Клуба посланика СНСД у Народној скупштини Радомир Вишковић рекао је да је овај клуб упутио апелацију Уставном суду БиХ да 43 законска рјешење Дома народа ФБиХ стави ван снаге, јер су тим законским рјешењима дискриминисана права Срба у Федерацији БиХ. Клуб Срба у Дому народа ФБиХ ни о једном није могао расправљати, јер није имао потребну двотрећинску већину.

"Ово се односи на период од 2014. година, након општих избора, до сада. У Клубу Срба Дома народа Парламента ФБиХ има 13 од 17 делегата и због тога нису у могућности да покрену процедуру заштите виталног националног интереса", рекао је Вишковић новинарима.

Он је истакао да је Изборним законом БиХ јасно прописано да не могу бити конституисани домови народа, док не буду изабрани представници свих конститутивних народа.

"Уз захтјев смо доставили и списак 43 законска рјешења која су усвојена од 2014. године. Тражимо да сва ова законска рјешења буду стављена ван снаге до доношења коначне одлуке, јер неки од њих имају штетне посљедице по српски народ у ФБиХ", додао је Вишковић.

Вишковић је најавио да би апелација Уставном суду БиХ о 1. марту требало да буде упућена до 10. октобра.

Говорећи о измјенама и допунама Закона о празницима Републике Српске, Вишковић је рекао да ће 9. јануар остати Дан Републике, што су и грађани јасно потврдили на референдуму.

Посланик НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драган Чавић сматра да би требало упутити апелацију Уставном суду БиХ због обиљежавања 1. марта као "дана независности".

"Два кантона у Федерацији БиХ нису провела одлуку Уставног суда БиХ о конститутивности народа. Савез за промјене се бави свим овим питањима, а сада смо чули и СНСД. Свему овоме би требало присупити озбиљно", додао је Чавић.

Он каже да би измјене и допуне Закона о празницима Републике Српске требало да разматра скупштинска Комисија за политички систем.

"Када ова комисија усагласи текст наведеног закона, онда би Влада требало да га упути у скупштинску процедуру. Овај приједлог су прихватили чланови Колегијума Народне скупштине, осим представника Коалиције Домовина", рекао је Чавић.

Посланик Напредне Српске у Народној скупштини Републике Српске Адам Шукало поновио је да је власт обманула грађане спроводећи референдум о Дану Републике, јер у исто вријеме припрема измјене и допуна Закона о празницима Српске ради споровођења одлуке Уставног суда БиХ.

Извор: РТРС/СРНА