latinica  ћирилица
28/09/2016 |  15:21 ⇒ 15:22 | Аутор: РТРС

"Ствараоци Републике Српске": Заштитити виталне интересе српског народа

Асоцијација "Ствараоци Републике Српске" осуђује позивање на одговорност предсједника Српске Милорада Додика због одржавања референдума о Дану Републике и позива лидере политичких странака да покажу мудрост и стану у заштиту виталних интереса српског народа.
Бања Лука: "Ствараоци Републике Српске" - Фото: СРНА
Бања Лука: "Ствараоци Републике Српске"Фото: СРНА

"Сигурни смо да дијелимо забринутост свих добронамјерних грађана Републике Српске и БиХ којима је на првом мјесту мир, да нема нико право да послије недвосмислено изражене воље, прије свега српског народа, а затим и апсолутне већине грађана, поново повећава тензије и тежи да изазове политичке сукобе у БиХ", саопштено је из ове асоцијације.

Напомињући да је проведени референдум плебисцитарна одлука свих политичких странака у Републици Српској, а послије проведеног референдума и апсолутне већине грађана Српске, из Асоцијације истичу да због тога и када би постојала одговорност, а одговорности нема, она се не би могла адресирати на име само једног човека, макар он био и предсједник републике.

"Позивамо све лидере политичких странака да јасно изразе своје противљење начину на који се жели негирати референдумска одлука и воља српског народа и да пред изборе покажу државничку мудрост и одговорност и стану у заштиту виталних интереса народа који им је дао и који ће им дати повјерење да га води и штити од напада неодговорних појединаца у БиХ", истичу из Асоцијације "Ствараоци Републике Српске".

Да би се нарасле политичке тензије смириле, Асоцијација позива и предсједника Републике Српске Милорада Додика да одустане од подношења апелације Уставном суду БиХ поводом обиљежавања 1. марта, дана који се слави у ФБиХ.

"Србима не треба да смета које празнике ће славити Хрвати или Бошњаци, макар то био и дан на који је проведен референдум без учешћа Срба у БиХ", додаје се у саопштењу.

Извор: СРНА