latinica  ћирилица
28/09/2016 |  15:30 ⇒ 17:16 | Аутор: РТРС

Завод за форензичку психијатрију на Сокоцу: У новембру први пацијенти (ВИДЕО)

Завод за форензичку психијатрију на Сокоцу, према ријечима надлежних, почетком новембра ове године примиће прве пацијенате. У току је финализација јавних набавки хране, енергената, средстава за хигијену и обука стручног особља. У реконструкцију и опремање Завода уложено је 6,7 милиона марака.
Завод за форензичку психијатрију на Сокоцу - Фото: РТРС
Завод за форензичку психијатрију на СокоцуФото: РТРС

Једина установа у Српској и ФБиХ технички оспособљена за смјештај и лијечење лица с менталним потешкоћама који су починиоци кривичних дјела, због недостатка стручног кадра још није збринула ни једног пацијента.

Зорен Косорић, директор Завода за форензичку психијатрију Соколац, каже да је извршена селекција кадрова и да је у току едукација и припрема за оријентацију у Заводу за форензичку психијатрију.

"Ми смо себи поставили циљ да све те неопходне припреме обавимо до 1. новембра и очекујемо да ћемо почетком мјесеца новембра имати прве пацијенте", истакао је Косорић.

Рад овакве институције специфична је дјелатност и, кажу стручњаци, рад са таквим пацијентима захтијева посебно знање, искуство, став и разумијевање, тако да медицинско особље које није радило у оваквим институцијама, треба добро едуковати.

"Едукација се састоје не само у пружању стручних информација, већ у изградњи једног посебног и специфичног терапијског става међу таквим пацијентима. Те пацијенте треба разумијети као људе, треба им пружити одговарајуће повјерење, одговарајућу терапију и омогућити им нормалан живот достојан човјеку", рекао је Ратко Ковачевић,  професор неуропсихијатар специјалиста судске психијатрије.

Нера Зивлакја Дуровић, субспецијалиста судске психијатрије истиче да је у оваквим околностима битно радити тимски, координисано.

"Морамо на неки начин припремити, планирати, евалуирати здравствену његу да би то све водило једном заједничком циљу- а то је побољшање здравственог стања такве особе у сваком смислу и суочавање са кривичним дјелом које је починила", истиче Дуровић.

 У Заводу за форензичку психијатрију на Сокоцу има мјеста за 200 лица са менталним потешкоћама, који су починиоци кривичних дјла, а тренутно на форензичком одјељењу Психијатријске болнице у Сокоцу, лијече се 52 таква пацијента.