latinica  ћирилица
28/09/2016 |  15:31 ⇒ 16:00 | Аутор: РТРС

У општину Градишка уложено 365 милиона КМ

На територији општине Градишка од 2006. године до данас, Влада Републике Српске је кроз различите пројекте уложила око 365 милиона КМ, док је посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке Српске пласирано још око 120 милиона КМ.
Градишка (Фото: mojagradiska.com) -
Градишка (Фото: mojagradiska.com)

Из средстава Економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске по разним основама у ову локалну заједницу уложено је око 9,3 милиона КМ, од чега је за санацију, изградњу и опремање школских објеката издвојено више од два милиона КМ, а за обнову Дома културе "Вељко Чубриловић" око милион КМ, речено је Срни у Влади Републике Српске.

Према подацима Владе, значајна средства уложена су и у област пољопривреде. Кроз разне пројекте, међу којима су подстицаји за развој пољопривреде и села, одбрана од поплава и друго, од 2007. године до данас у општину Градишка уложено је око 92,5 милиона КМ.

Из средстава Фонда солидарности за помоћ поплављенима у овој локалној заједници, посредством електронских картица/ваучера, те кроз помоћ буџету општине, као и за помоћ поплављеним пољопривредним домаћинствима, издвојено је око пола милиона КМ, док је из средстава по пројекту "Водовод и канализација Републике Српске", који се реализује из донаторских и кредних средстава Европске-инвестиционе банке, за подручје Градишке одобрено 4,2 милиона КМ.

Кроз пројекте проширења капацитета Опште болнице Градишка и модернизације здравствених установа, у овдашњу болницу уложено је више од 15 милиона КМ, док је кроз пројекте адаптације, санације, реконструкције и опремање амбуланти породичне медицине уложно око два милиона КМ.

У општини Градишка изграђен је и опремљен и Центар за хемодијализу, за шта је издвојено око 420.000 КМ. Поменутим улагањима у област здравства пацијентима са територије ове локалне заједнице омогућено је боље и квалитетније пружање здравствених услуга, речено је Срни у Влади Српске.

Кроз програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, у Градишци су збринуте 232 породице, од чега изградњом станова 109, док су неповратна новчана средства добиле 123 породице, за шта је Влада издвојила око четири милиона марака.

Према подацима Владе, на подручју општине Градишка нема стамбено незбринутих породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Поред програма стамбеног збрињавања, Влада је настојала помоћи и исказати подршку овој локалној заједници и кроз друге пројекте, па је кроз пројекте социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла у овој локалној заједници збринуто око 2.600 радника из 13 предузећа, што је Влада финансирала са више од шест милиона КМ.

Кроз пројекте запошљавања у општину Градушка уложено је око 1,5 милиона КМ, чиме је омогућено да 500 лица пронађе посао.

Посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида у Градишци је од 2006. године до данас запослено 46 инвалида, што је финансирао са 130.000 КМ.

Када је ријеч о привредном развоју ове локалне заједнице, Влада Српске је у периоду од 2006. године до данас, у оквиру подршке привреди уложила више од шест милиона КМ, од чега је за подстицај извозно оријентисаним предузећима издвојено око пет милиона КМ.

Према подацима Владе Српске, за социјално угрожено становништво издвојено је више од 660.000 КМ за субвенције електричне енергије.

Од 2006. године до данас, кроз различите пројекте за одрживи повратак, издвојено је више од 4,7 милиона КМ.

У 2011. години пуштен је у саобраћај ауто-пут Бањалука-Градишка, у дужини од 34 километра, чиме су створени услови да се саобраћајна инфраструктура у Републици Српској подигне на један виши ниво. Укупна вриједност ове инвестиције износила је 224 милиона КМ.

Извор: СРНА