latinica  ћирилица
28/09/2016 |  16:18 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Синдикат радника унутрашњих послова за утврђивање нове цијене рада

Синдикат радника унутрашњих послова Републике Српске упутиће Влади Српске иницијативу за отварање преговора о утврђивању нове цијене рада за сљедећу годину.
Синдикат радника унутрашњих послова - Фото: СРНА
Синдикат радника унутрашњих пословаФото: СРНА

Предсједник Синдиката радника унутрашњих послова Српске Аница Јондић рекла је да је према Закону о платама, обавеза Владе Српске да сваке године током утврђивања нацрта буџета за наредну годину обави консултације са представницима гранских синдиката о повећању цијена рада.

"Припадници Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске осам година примају исту плату, те сматрамо да је потребно на сто ставити аргументе, који из угла гледања Синдиката, говоре о томе да је крајње вријеме да се расправља о новој цијени рада, која би била уврштена у буџет за наредну годину", рекла је Јондићева.

Она је на конференцији за новинаре у Бањалуци навела да је цијена рада у МУП-у већ осам година 100 КМ, те да је у том периоду дошло до драстичног раста животних трошкова.

"Плату полицајца, која износи 800 КМ и која је мања од просјечне плате у Српској, потребно је посматрати кроз реалне трошкове живота", напоменула је Јондићева.

На данашњој сједници чланова Синдиката радника унутрашњих послова било је ријечи и о дуговањима МУП-а Српске за накнаде радницима из прошле године, који укупно износе 1.600.000 КМ.

"Дуговања само за превоз за прошлу годину износе 417.000 КМ. Исплата свих дуговања обећана је још у марту, али Министарство финансија још није извршило исплату", рекла је Јондићева.

Она је изразила очекивање да ће се та дуговања ријешити у наредном периоду, како би се након тога прешло на исплату дуговања из ове године.

Када је ријеч о накнади за превоз, Јондићева је појаснила да припадници МУП-а нису остали без ње због ступања на снагу новог Колективног уговора.

"Ситуација у којој су припадници МУП-а морали својим средствима платити услуге јавног превоза, настала је јер је Министарство у процедури расписивања тендера за превознике, те постојећи уговор са превозницима није продужен", појаснила је Јондићева.

Према њеним ријечима, обавеза Министарства је да донесе правилник о тој материји, а раније потписани уговори са превозницима, првенствено са превозницима из Бањалуке и Источног Сарајева, истекли су 31. августа, те више не важе.

"У новом Посебном колективном уговору радника унутрашњих послова, на исти је начин уговорено право о накнади за превоз, као и у претходном", рекла је Јондићева.

Она је истакла и да је Законом о полицији предвиђено да полицајци у току свог радног времена нису дужни плаћати превоз, који користе у циљу обављања својих радних задатака.

"Апелујем на све превознике да не доводе наше полицијске службенике, који ионако раде мучне, опасне и ризичне послове, у незгодан и понижавајући положај", рекла је Јондићева.

Она је додала да превозници, којим се ова законска одредба не свиђа, треба да се обрате законодавцу који је то право утврдио, а не МУП-у Републике Српске.

"То право има полиција у цијелом свијету, па тако и у Републици Српској", закључила је Јондићева.

Извор: СРНА