latinica  ћирилица
28/09/2016 |  16:26 | Аутор: РТРС

Вулин: Балканска мигрантска рута још активна

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин изјавио је данас да балканска мигрантска рута "још живи" и најавио да ће Београд упутити захтјев ЕУ за већу помоћ Србији за спречавање илегалних прелазака границе.
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Он је рекао да улазак миграната на територију Србије контролише велики број ангажованих припадника полиције и војске и да ће Србија тражити финансијску помоћ за њихово ангажовање, преносе београдски медији.

"Имамо исте проблеме као земље ЕУ, а не добијамо ни приближно исту количину новца као што добијају земље ЕУ. Ја ћу врло брзо разговарати са представницима ЕУ у Бриселу, са УНХЦР-ом и другим организацијама. Тражимо помоћ да Србија буде третирана на исти начин као земље на транзитној рути. Није логично да ми носимо толики терет, а да друге земље за исти и мањи рад добијају далеко већу помоћ", истакао је Вулин у Лазаревцу.

Говорећи о могућности да се на границама Србије поставе заштитне ограде, Вулин је рекао да се премијер Србије Александар Вучић не слаже са тим.

"Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и ја смо предложили председнику Владе да ојачамао заштиту наших граница и кроз одређене физичке баријере како бисмо олакшали ангажовање наше војске и полиције, али он не дели наше ставове. Ја ћу то послушати и прихватити, као и Стефановић", рекао је Вулин.

Извор: Срна