latinica  ћирилица
28/09/2016 |  17:10 | Аутор: РТРС

Лагард: ММФ ће опет снизити прогнозу привредног раста САД

Директорка Међународног монетарног фонда Кристин Лагард изјавила је данас да ће Фонд поново снизити пројекцију привредног раста САД за 2016. годину, и апеловала је на владе широм свијета да примене мјере за сузбијање трговинских ограничења која гуше привредни раст.
Кристин Лагард (Фото: epa/Stephen Jaffe) -
Кристин Лагард (Фото: epa/Stephen Jaffe)

"Пројекција раста бруто домаћег производа САД ће поново бити снижена због економских потешкоћа у првом полугодишту", навела је Лагард у говору на Сјеверозападном универзитету у Чикагу, а уочи годишњег засједања ММФ-а и Свјетске банке, преноси агенција Ројтерс.

ММФ је у јулу срезао процјену раста САД за 2016. годину на 2,2 одсто са 2,4 одсто, а нове прогнозе ће представити наредне недјеље у свом "Свјетском економском извјештају".

"Јапан и Европа су суочени са растом који је испод просјека, али изгледа да се ситуација не погоршава", додала је Лагард.

У међувремену, Кина и Индија настављају да остварују релативно боље резултате, док Бразил и Русија почињу да биљеже извјесне знаке побољшања, додала је она.

"Настављамо да се суочавамо са проблемом у ком је глобални привредни раст предуго исувише низак", поручила је Лагард.

Она је још једном упозорила на опасност од увођења додатних трговинских ограничења, која су, како каже, очигледан случај економске злоупотребе, и која ће угрозити економске могућности за многе раднике, погодиће ланац снабдијевања и повећаће трошкове основних производа.

Актуелни глобални опоравак је, како каже, још увијек крхак послије Велике рецесије из 2008/2009. године, а успон популистичких политика у развијеном свијету прети да угрози остварени напредак, преноси агенција Франс прес.

Извор: Танјуг