latinica  ћирилица
28/09/2016 |  17:13 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Београд: Пријетње ратом нису реалне (ВИДЕО)

Пријетње ратом, које су пласиране како би српски народ био заплашен и обесхрабрен да изађе на референдум, у овом тренутку нису реалне - порука је то стручњака из Београда. Ипак, упозоравају да постоји опасност од инцидената, али и угрожавања физичке безбједности легитимних представника Српске.
Скуп у Београду - Фото: РТРС
Скуп у БеоградуФото: РТРС

У току је покушај дестабилизације региона, тврде стручњаци. Фокус се ставља на Републику Српску, али намјера да се предсједник Додик стави у дипломатску блокаду, тврде, неће успјети.

"Очигледна је подршка Русије и Кине, мислим да има тиху подршку и неких европских земаља“, истиче Жељко Цвијановић, главни уредник интернет-портала "Нови стандард".

Референдумом и гласом народа учињен је велики корак, истиче Драгомир Анђелковић. Поручује да треба наставити дух референдумског јединства, и пружити подрку званичницима Српске. Аналитичар Бранко Радун каже да је успјех референдума ојачао унутрашње јединство и позицију РС, иако је она сада на удару.

"Ове пријетње које долазе из Сарајева, из дијела међународне заједнице су заправо удар и на РС, али и на мир и стабилност БиХ и региона“, истиче Радун.

Једини одговор на те притиске може бити одлучна подршка Београда Српској и јединство унутар њеног политичког тијела, уз свијест да је витални национални интерес – опстанак Републике Српске, речено је на скупу у Београду.