latinica  ћирилица
29/09/2016 |  08:41 ⇒ 09:34 | Аутор: РТРС

Трећи дан преговора у Бриселу без видљивих резултата

Послије трећег дана овонедељних разговора делегација Београда и Приштине о телекомуникацијама нема видљивих резултата, нити изјава званичника. Како је "Танјугу" речено у Канцеларији за КиМ, три дана се разговарало о начинима трансфера имовине "Телекома Србија" на његову ћерку-фирму која би требало да буде успостављена на КиМ, у складу са споразумом о телекомуникацијама.
Брисел (архива) -
Брисел (архива)

Разговори су се водили и о броју локација за базне станице јужно од реке Ибар и фреквенцијама, што су веома важна питања која се директно односе на покривеност српских средина сигналом српске компаније. 

За сада нема договора, али је одређени напредак у погледу процедура постигнут, наводи се у саопштењу.

У Канцеларији за КиМ кажу да београдски преговарачки тим није прихватио да српске средине на КиМ буду ограничене на 2Г технологију без интернета и само на гласовне позиве, што је приштинска страна хтјела да наметне и на тај начин дискриминише кориснике српске компаније у покрајини.

Додаје се да Република Србија остаје посвећена поштовању договореног у мери у којој је друга страна спремна да испуни преузете обавезе, односно Република Србија је спремна да уступи Приштини на коришћење један позивни број за географску област уколико покрајинске институције доследно спроведу све оно на шта су се споразумом о телекомуникацијама обавезале.

Ту се, прије свега, мисли на трансфер имовине "Телекома Србија" у покрајини на ћерку-компанију у приштинском систему и обезбјеђивање услова за њено несметано функционисање на цијелој територији покрајине, додају из Канцеларије за КиМ.

Разговори у оквиру техничког дијалога Београда и Приштине настављају се сутра.

У бриселским круговима се спекулуше да би разговори могли да се продуже и на петак.

Извор: Танјуг