latinica  ћирилица
29/09/2016 |  08:59 ⇒ 08:59 | Аутор: РТРС

Обама: Одбијен вето највећа грешка Конгреса

Предсједник САД Барак Обама рекао је да је Конгрес направио "грешку" када је поништио његов вето на приједлог закона.

Обама је уложио вето на закон који би дозволио рођацима жртава терористичких напада на САД 11. септембра 2001. да за то туже владу Саудијске Арабије.

Обама је казао да ће тај закон представљати "опасан преседан" за појединце широм свијета да туже владу САД.

Амерички Конгрес је јуче, први пут, поништио Обамино предсједничко овлашћење да користи вето.

Закон који омогућава преживјелима и породицама жртава терористичких напада у Њујорку да туже Саудијску Арабију и траже одштету, усвојен је уочи 15. годишњице терористичких напада у којима је погинуло скоро 3.000 људи.

Предсједник САД уложио је прошле недјеље вето на тај закон. Обама је упозорио да би овај закон био штетан по националне интересе САД и да подрива национални суверенитет.

Директор америчке Централне обавјештајне агенције (ЦИА) Џон Бренан се сложио да тај закон носи "озбиљне импликације" за националну безбједност, и да је његов негативни утицај потенцијално огроман.

Закон отвара могућност породицама жртава терористичких напада да туже било ког члана саудијске владе осумњиченог да је имао улогу у нападима од 11. септембра. Петнаест од 19 отмичара авиона били су Саудијци, али Саудијска Арабија, кључна америчка савезница, демантовала је да је имала било какву улогу у нападима.

Обама је рекао синоћ за Си-Ен-Ен да је то "опасан преседан и примјер како некад треба урадити нешто што је тешко".

"Оно што мене брине нема никакве везе са Саудијском Арабијом по себи или са симпатијама са породицама напада 11. септембра. Има везе са тим да ја не желим ситуацију у којој смо ми одједном изложени могућим приватним тужбама за сав рад који обављамо широм свијета", рекао је Обама.

Сенат је гласао 97 према један а Представнички дом 348-77 да поништи Обамин вето на тај закон.

Саудијска Арабија и њени савезници упозоравају америчке законодавне органе да ће закон који дозвољава држављанима САД да туже Саудијско краљевство имати негативне посљедице на односе са САД.

Извор: Б92