latinica  ћирилица
29/09/2016 |  09:06 ⇒ 10:26 | Аутор: РТРС

Неизвјесно разграничење Црне Горе и самопроглашеног Косова

Косовска опозиција покушава да издејствује међународну дебату о демаркацији са Црном Гором. Покрет Самоопредјељење тражи враћање 8.200 хектара земље, док Подгорица очекује да Приштина поштује споразум, пишу Вечерње новости.
Приштина не признаје границу - Фото: Novosti.rs
Приштина не признаје границуФото: Novosti.rs

Покрет Самоопредјељење представио је документ од неколико тачака који се односи на рјешење питања демаркације са Црном Гором. Лидер тог опозиционог покрета у косовској скупштини Висар Имери саопштио је да тај папир излаз за косовске институције из ћорсокака, и тражи ново разматрање споразума са Црном Гором. Тај покрет и још неке опозиционе партије сматрају да је Подгорица оштетила Приштину за 8.200 хектара земље.

Имери је новинарима рекао да се њихов посљедњи приједлог односи на одржавање међународне конференције о демаркацији у Приштини на којој би учествовали домаћи и међународни стручњаци из те области.

Питање демаркације подигло је тензију на граници између Црне Горе и јужне српске покрајине, било је и инцидената да би у једном тренутку било појачано присуство црногорске полиције. Предсједник Црне Горе Филип Вујановић се нада да ће Приштина испоштовати споразум који је потписан прије годину дана и ратификован у Скупштини Црне Горе.

Извор: Вечерње новости