latinica  ћирилица
29/09/2016 |  09:07 ⇒ 09:08 | Аутор: Блиц

Кинези заинтересовани да инвестирају у свим областима привреде

Све је више најава да Кинези желе да уложе у буквално "све гране у Србији", а посљедње информације говоре да су заинтересовани да купе београдски ПКБ, као и да Хуавеј жели партнерство са "Телекомом Србија".
Телеком Србије - Фото: РТРС
Телеком СрбијеФото: РТРС

Од најављених 2,2 милијарде евра, за сада је остварено око 220 милиона, колико износе до сада остварена улагања, док у многим пројектима НР Кина учествује кроз кредите дате Србији за пројекте попут "кинеског", односно Пупиновог моста.

Током посјете привредника из Пекинга Привредној комори Београда, кинески бизнисмени су изразили интересовање за ПКБ, што је, послије партнерства у Железари Смедерево други велики овогодишњи пројекат који подразумијева кинеске инвестиције.

Када су у питању пројекти у којима је Кина власник капитала, њихова вриједност у Србији је нешто већа од 220 милиона евра. У том смислу, према подацима Развојне агенције Србије, двије највеће кинеске инвестиције у Србији су “Џонсон електрик“ (висина улагања је 65 милиона евра) и “Меи Та“ (60 милиона евра).

- НР Кина има широк дијапазон интересовања за улагања у Србији. Према подацима НБС, за период од 2007. до 2013. улагања из Кине била су тек нешто већа од 20 милиона евра. Затим је 2014. године дошло још 84,4 а 2015. додатних 24 милиона евра - кажу за “Блиц“ у Министарству привреде.

Оно што је сасвим сигурно, кажу упућени, јесте да скоро не постоји област пословања за коју нису заинтересовани, односно гдје нису нашли своју рачуницу.