latinica  ћирилица
29/09/2016 |  09:43 | Аутор: РТРС

Правници: Тужилаштво БиХ прекршило процедуру

Тужилаштво БиХ формирало је предмет у вези са неизвршавањем одлуке Уставног суда БиХ која се тиче референдума спроведеног у Републици Српској о Дану Републике, иако тај суд још није утврдио да ли је њихова одлука спроведена или не, истичу правници.
Референдум - Фото: Screenshot
РеферендумФото: Screenshot

Тужилаштво БиХ тиме је, наводе правници, на најгрубљи начин прекршило процедуру и у своје руке преузело улогу судија Уставног суда, преноси "Глас Српске".

Стручњаци истичу да је Тужилаштво БиХ могло да формира предмет и упути позиве за саслушање само уз рјешење Уставног суда БиХ да њихова одлука није спроведена, али рјешења нема, јер Уставни суд још није разматрао то питање.

Расправа о томе да ли је одлука извршена или није биће покренута на сједници Уставног суда БиХ која почиње данас, а завршава сутра, додаје лист.

"Нисмо доставили рјешење о неизвршењу судске одлуке, јер о томе суд тек треба да расправља. Ако буде закључено да одлука није извршена тек онда ће суд рјешење доставити Тужилаштву", рекао је регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан.

Професор уставног права Миле Дмичић упозорава да формирање предмета може започети актом Уставног суда да одлука није извршена.

Бивши судија Уставног суда БиХ Крстан Симић рекао је да је у току процедура извршавања одлуке суда и да ту нема кривичне одговорности.

"Када је ријеч о привременој мјери у вези са референдумом, ни ту не може да буде одговорности док Уставни суд не поднесе кривичну пријаву", истакао је Симић.

Према Симићевим ријечима, чак и да је предсједник Републике Српске Милорад Додик кривично одговоран, не може путем медија бити обавијештен да му је упућен позив за заслушање у Тужилаштву БиХ.

"То је доказ да је БиХ далеко од владавине закона", закључио је Симић.

Извор: СРНА