latinica  ћирилица
29/09/2016 |  09:56 ⇒ 15:07 | Аутор: РТРС

Погледајте гдје се снима серија "Сенке над Балканом" (ФОТО)

У филмском студију Баранда, тридесетак километара од Београда, за потребе снимања серије "Сенке над Балканом" никао је импозантан филмски град који је дочарава епоху са почетка 20. вијека.
Драган Бјелогрлић на пијаци (фото:G. Srdanov / RAS Srbija) -
Драган Бјелогрлић на пијаци (фото:G. Srdanov / RAS Srbija)

Једна локација за снимање представља сиротињски дио Београда као што су Јатаган мала, Пиштољ мала, Сава мала...са малим трошним кућама, земљаним стазама, у којој централно мјесто заузима кафана "Код Нишлију", док је у другом дијелу представљен богатији, поплочан дио, са зградом Полицијске управе Београд, јорганџијском и бонбонџијском радњом, берберницом, пијацом, градским кафанама...

Драган Бјелогрлић, креатор серије, окупио је глумачку и ауторску екипу како би представио овај пројекат који са снимањем почиње 1. октобра.

- Трилер није довољно заступљен као жанр наше телевизије и кинематографије што је јако чудно с обзиром да наши животи врло подсјећају на трилер. Ако негдје постоји повезаност крупног и ситног капитала, свјетске и локалне политике и криминала то је Балкан, а из мени непознатих разлога то је жанр који се није запатио на овим просторима. Истраживајући овај период с краја 20-их до краја 30-их година скромнио тврдим да је он одредио будућност свих ових простора. То је  интензиван период препун контроверзних догађаја. Нашао сам податак да је Интерпол тада овај наш дио назвао "Колумбија Европе" због раскрснице опијумских путева.То ми је била инспирација да направимо причу о интензивном и контроверзном периоду, пуном неочекиваних обрта. Радили смо дуго и ово је врло захтјеван и можда најризичнији пројекат који сам до сада радио - истакао је Бјелогрлић.

Он је додао да ће овде бити снимљено 30 одсто серије, а снимаће се и у Београду, Македонији, Бањалуци, Требињу, на Црногорском приморју и у Санкт Петербургу.

У серији ће, како је навео, бити сијасет врло занимљивих карактера коју чини импресивна глумачка екипа, а подјела је регионална.

Баранда (Фото:Goran Srdanov / RAS Srbija)

Бјелогрлић ће тумачти улогу полицајца, а поред њега ту су: Андрија Кузмановић, Ненад Јездић, Драган Петровић Пеле, Марија Бергам, Горан Богдан, Милош Тимотијевић, Бранимир Брстина, Срђан - Жика Тодоровић, Милош Самолов, Никола Ђуричко, Бода Нинковић, Небојша Дугалић...

Интересантно да су на сценарију радили Даница Пајовић, Дејан Стојиљковић, Владимир Кецмановић и Драган Бјелогрлић.

- Мени је ово прво искуство да радим сценарио за серију или филм, али смо направили уходан тим сценариста. Тачно се искристалисало ко ће да пише линију са Македонцима, ко ће са "бијелим Русима", један од јунака је Босанац власник ове кафане "Савско буре" гдје је Влада Кецмановић унио своју поетику, док сам ја у кафану "Код Нишлију" унио неке своје ствари. Мислим да ће такође бити интересантано гледаоцима да виде и класне разлике у тадашњем Београду - та два свијета која егзистирају један поред другог - изјавио је Дејан Стојиљковић.

Идеја је да серију режира више редитеља, па ће тако прву и посљедњу епизоду режирати Драган Бјелогрлић, а остале Коста Ђорђевић, Данило Бећковић, Срђан Спасић и Мирослав Лекић.

Серија "Сенке над Балканом" биће емитоване на РТС-у у наредној сезони.

Извор: Блиц