latinica  ћирилица
29/09/2016 |  11:49 ⇒ 12:04 | Аутор: РТРС

Берлин: Притисак на ММФ да помогне Атини

Неколико њемачких конзервативних посланика рекли су да брину због тога што се Међународни монетарни фонд још није укључио у исплату помоћи Грчкој у оквиру трећег финансијског пакета.

Према прошлогодишњем договору Атине са земљама еврозоне, Европском централном банком и ММФ-ом, Грчка може добити финансијску помоћ у износу до 86 милијарди евра до 2018. године уколико спроведе реформе.

ММФ се за сада залаже за остваривање мекших социјалних циљева прије него што да новац. Фонд је саопштио прошле седмице у годишњој ревизији да је Атини потребна суштинска помоћ ради враћања дугова.

"Бројни посланици осјећају се као да су пуштени низ ријеку", рекао је Кристијан фон Штетен, посланик из редова њемачких конзервативаца.

Утицајни члан хришћанско демократске странке Михаел Фухс рекао је листу "Билд" да ММФ ускоро мора дати зелено свјетло како би потврдио своје учешће у овој акцији.

Шеф парламенарне комисије за економска питања, конзервативац Петер Рамзауер, затражио је ново гласање у доњем дому парламента уколико се ММФ не обавеже до краја 2016. године. Он је затражио да се, у том случају, све исплате Грчкој моментално обуставе.

Многи Нијемци нису задовољни одлуком да се Грчкој упути финансијска помоћ, а све је више отпора овој идеји и у владајућој странци канцелара Ангеле Меркел.

Извор: СРНА