latinica  ћирилица
29/09/2016 |  11:49 ⇒ 15:24 | Аутор: РТРС

Кесић: Најављена политика санкција је погрешна (ВИДЕО)

Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић каже за РТС да у БиХ не постоји воља код бошњачких политичких лидера, поготово, каже, Бакира Изетбеговића, да се направи компромис за излазак земље из кризе. У САД су током кампање разбијени сви деценијски стандарди, истиче Кесић.
Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

Кесић је рекао да је тешко процијенити како би даље могла да се развија ситуација у Републици Српској и колико ће бити далекосежне посљедице референдума.

"Нема логике, неко свјесно или несвјесно гура БиХ у кризу. Ова најављена политика санкција је погрешна јер доводи до ескалације (сукоба) и води БиХ у непредвиђени правац", објаснио је Кесић.

Према његовим ријечима, таква ситуација би БиХ водила у "политичку парализу", гдје се не рјешавају основни проблеми "јер се мисли да ће међународна заједница рјешавати проблеме".

"Зато не постоји воља код политичких лидера, поготово Бакира Изетбеговића, да се направи компромис за излазак из кризе", указао је политички аналитичар.

Референдум у Српској је олакшао позицију Србије, јер је, како каже, показао да Српска има политичке институције које функционишу у интересу њених грађана и да се Србија не мијеша у унутрашњу политику Републике Српске.

"Србија је гарант Дејтонског споразума и не може да се мијеша као што се мијешају неке западне амбасаде, које су стални политички учесници. Одржавање референдума показује да је и мимо става Србије одржан референдум", рекао је политички аналитичар.

Кесић је подсјетио да се слична ситуација догодила и током рата и додао да је послије тог референдума Србија увела санкције Републици Српској.

"Сад је, ипак, другачија ситуација јер Србија спроводи одговорну и озбиљну политику, али и показује да постоји подршка Републици Српској – око економске сарадње, политичких питања. Постоји политичка зрелост са обје стране Дрине која може да буде добра за обје стране", указао је политички аналитичар.

"У САД разбијени сви стандарди" 

Говорећи о предсједничкој дебати у САД, Кесић је указао да је разбијено све оно што се до сада подразумијевало када су у питању избори у САД.

"Ниједан аналитичар не може прецизно да говори о изборима јер су стандарди поремећени. Доналд Трамп ме подсјећа на популистичке гувернере, за које није било битно које су теме постављене, они су имали популарност", рекао је политички аналитичар.

Према његовим ријечима, Трампу све иде у корист, поготово ситуација са исламским имигрантима.

Одговарајући на питање да ли за Србију има разлике ко ће бити изабран – Трамп или Клинтонова – Кесић је рекао да не можемо очекивати да ће се нешто промијенити.

"Ако гледамо дугорочно, уколико Трамп буде изабран, постоји могућност да с временом дође до промена корисних за Србију", напоменуо је Кесић.

Коментаришући подигнуте тензије између Вашингтона и Москве око Сирије, Кесић је указао да је увек опасно кад се такве две силе налазе близу на некој територији.

"До прије 10 дана било је ријечи о томе да се спроведе заједничка акција, а прича о ескалацији сукоба не одговара Хилари Клинтон, јер је једна од њених главних тема да Трамп има предобре односе са Путином", објаснио је аналитичар.

Како каже, Американци и Руси су заједно успјели да постигну успјехе у спољној политици – нуклеарни споразум са Ираном и примирје у Сирији.

Кесић сматра да Србија актуелну ситуацију на свјетској политичкој сцени може да искористи како би имала боље односе и са Вашингтоном и Москвом.

Извор: РТС