latinica  ћирилица
29/09/2016 |  12:10 ⇒ 14:50 | Аутор: РТРС

ОПЕК шокирао тржишта договором да смањи производњу нафте

Организација земаља извозница нафте изненадила је тржишта постизањем договора за смањење производње нафте након што се Саудијска Арабија сагласила да њен љути ривал, Иран, буде изузет из споразума, али аналитичари упозоравају данас да овај потез вероватно неће имати трајнији утицај.

Најава из нафтног картела о првом смањењу производње у осам година подстакла је јуче раст цена нафте за 6,0 одсто, при чему су енергетске компаније у САД-у и Азији слиједиле овај образац остварујући огромне добитке, преноси агенција Франс прес.

Вијест о договору је моментално охрабрила тржишта на којима је америчка "лака" нафта WТИ скочила за преко пет посто, док је сјеверноморска сирова нафта "брент" узлетјела за готово шест процената.

Међутим, јутрос око 5,00 часова по Гриничу, на трговању у Азији нафта WТИ је пала за седам центи, на 46,98 долара за барел, док је "брент" ослабио за 18 центи на 48,51 долар.

На крају шесточасовних преговора и вишенедјељних неформалних разговора, ОПЕК је објавио да планира смањење производње на 32,5 до 33 милиона барела дневно са августовског нивоа од 33,47 милиона барела дневно, саопштила је Међународна агенција за енергетику (ИЕА).

Договор остварен током неформалног састанка чланица ОПЕК-а са Русијоим у Алжиру, постигнут је након што се највећи произвођач у нафтном картелу, Саудијска Арабија, сложила да Иран, који интензивира производњу послије укидања вишгодишњих западних економских санкција, буде изузет од смањења производње.

Саудијска залагања за замрзавање производње завршена су априлу ове године неуспјешно пошто је Иран одбио да учествује у договору.

Детаљи споразума, укључујући податке о томе колико која земља треба да смањи пумпање, биће разрађени када се 14-члани нафтни картел, који избацује око 40 одсто укупне светске производње нафте, састане у Бечу 30. новембра, на седници коју одржава два пута годишње.

Аналитичари оцјењују да ће тржиште вероватно бити опрезно док се не разраде детаљи споразума, и да ће трговци пажљиво пратити да ли ће и нечланице ОПЕК-а, попут Русије, САД, и Канаде такође срезати производњу.

"Није било споразума у посљедњих осам година, па је разумљиво да ће неки трговци и даље остати скептични", каже налаитичар компаније ЦМЦ Маркетс, Алекс Фурбер.

Према његовим ријечима, на скептицизам утиче несигурност трговаца у погледу тога да ли ће нечланице ОПЕК-а, нарочито Русија, сарађивати на смањењу продукције.

"Они пумпају нафту на рекордним пост-совјетском нивоима, тако да тамо још увек има великог вишка понуде. То је оно што утиче на песимизан у погледу перспектива на тржишту нафте у садашњем тренутку", изјавио је Фурбер за Франс прес.

Скок руских берзи због одлуке ОПЕК-а да обори производњу

Акције на руским берзама су данас порасле, потпомогнуте скоком цена енергената који је уследио након изненађујуће одлуке Организације земаља извозница нафте да смањи производњу нафте.

Индекс Московске берзе РТС, деноминован у доларима, порастао је 2,5 одсто у раном трговању, док је индекс МИЦЕX ојачао за 1,0 одсто, преноси агенција Франс прес.

Руска рубља, која је 2014. године изгубила готово половину вредности, благо је ојачала послије синоћњег саопштења ОПЕК-а, али је поново јутрос пала на 63,13 рубаља за долар.

Одлука ОПЕК-а да смањи поризводњу, прва такве врсте за осам година, проузроковала је такође скок акција на берзама у Азији и у Европи.

Русија, чија је од енергената зависна економија већ била склизнула у рецесију због ниских цијена нафте и западних санкција, била је погођена и скорашњим падом цијена нафте, наводи АФП.

Извор: Танјуг