latinica  ћирилица
29/09/2016 |  12:30 | Аутор: РТРС

Израел одаје почаст Шимону Пересу

Ковчег са тијелом бившег предсједника Израела и добитника Нобелове награде за мир Шимона Переса изложен је испред парламента гдје израелски лидери и бројни грађани одају посљедњу пошту.
Израел одаје почаст бившем предсједнику Шимону Пересу - Фото: Screenshot/YouTube
Израел одаје почаст бившем предсједнику Шимону ПересуФото: Screenshot/YouTube

Предсједник Рувен Ривлин, премијер Бењамин Нетанијаху, као и остали израелски званичници положили су веијнце поред ковчега прекривеног израелском заставом.

Церемонија је одржана у тишини, нико од лидера није се обратио. Послије тога је на стотине грађана почело да пристиже испред парламента како би, усред великих мјера безбједности, одали почаст.

Уочи државне сахране у петак којој ће присуствовати бројни свјетски лидери, међу којима амерички предсједник Барак Обама и британски принц Чарлс, мјере безбједности биће појачане.

Данас и сутра на комеморацијама биће ангажовано око 7.000 полицајаца, док ће путеви који воде ка Јерусалиму бити затворени, наводи АФП.

Предсједник Србије Томислав Николић присуствоваће церемонији државне сахране Шимона Переса, саопштено је из кабинета предсједника.

Бахреински званичник одао пошту Пересу и изазвао критике

Министар спољних послова Бахреина Халид ал-Халифа одао је пошту Пересу, а та изјава врло брзо је изазвала жестоке критике на друштвеним мрежама међу Арапима.

"Нека почива у миру предсједник Шимон Перес, човјек рата и човјек још недостижног мира на Блиском истоку", написао је Халифа, на Твитер налогу, преноси АП.

Иако је Перес хваљен као човјек мира, арапски лидери углавном су ћутањем реаговали на његову смрт, а Халифа је један од ријетких арапских званичника који се огласио.

"Министар спољних послова одаје пошту и моли се за ционистичког терористу и убицу дјеце", критиковао је бивши опозициони посланик Џалал Фероз, преноси АФП.

Попут већине арапских земаља, Бахреин нема дипломатске односе са Иразелом, а многи Арапи повезују Переса више са ратовима на Блиском истоку, него са споразумом из Осла са Палестинцима због којег је добио Нобелову награду за мир.

Ипак, палестински предсједник Махмуд Абас похвалио је Переса због постизања мира са покојним палестинским лидером Јасером Арафатом и израелским премијером Јицаком Рабином.

Израелско министарство спољних послова каже да ће Пересовој сахрани присуствовати и изасланик мароканског краља.

Извор: Танјуг