latinica  ћирилица
29/09/2016 |  12:53 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

За радове у водоснабдијевању у Српској уложено 27 милиона евра (ВИДЕО)

Од 2011. године, Република Српска, у сарадњи са БиХ и Европском инвестиционом банком, реализује 100 милиона евра вриједан пројекат - реконструкцију и изградњу водоводне и канализационе мреже.
Пројекат водовод и канализација - Фото: РТРС
Пројекат водовод и канализацијаФото: РТРС

У више од 30 општине завршени су или започети радови, а тек је искоришћено око 27 милиона евра, поручено је на конференција "Вода и бројке - поглед у будућност у процесима водснабдијевања и каналисања насеља".

Проблем воде и канализације ријешен је у 16 општина Српске, у осам је у току реализација, а у 11 општине све је спремно за почетак радова. Ово је резултат започетог пројекта изградње водоводне и канализационе мреже у Срспкој.

- Ради се о конкретним радовима, реконструкцији или изградњи водоводних и канализационих система, али и оних попратних објеката као што су бунари, резервоари, базени. Од 2011. године око 50 таквих објеката је изграђено и обезбијеђено је негдје око 3 хиљаде прикључака домаћинстава на канализациону или водоводну мрежу - рекао је Борис Пашалић, помоћник министра пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске.

Један од пројеката који би требало да буде реализован овим средствима јесте и успостављање референтних тачака пословања водоводних предузећа у Српској.

- Кроз овај пројекат ми би у сваком тренутку могли да видимо гдје се који водовод налази, у смислу функционисања, онога што му недостаје и што би могао да побољша - рекла је Бранка Трнинић, предсједник УО удружења Водоводи Републике Српске.

Свјетска банка већ 20 година улаже у овакве пројекте у БиХ, а тако ће, тврде у овој институцији, бити и до 2020. године.

- Средином сљедеће године, када завршимо тај циклус инвестирања у уређаје за пречишћавање отпадних вода, можемо рећи да ћемо достићи неку бројку од 30 одсто пречишћених отпадних вода у БиХ, што је значајни напредак имајући у виду да је прије имплементирања ових пројеката, прије пар година, тај постотак био само три одсто - истакао је Игор Паланџић, представник Свјетске банке у БиХ.

У оквиру реализације овог пројекта у наредном периоду требало би да буду изграђени пречистачи за воду у Козарцу, Омарској, Теслићу и пречистачи канализације у Требињу и Котор Варошу.