latinica  ћирилица
29/09/2016 |  13:35 | Аутор: РТРС

Влајки: Америка жели да казни Додика због својих пораза од Руса

Запад, прије свега Америка, изгубио је неколико битака од Русије, у Украјини и Сирији, па сада желе мало да нивелишу ствари тако што ће казнити предсједника Републике Српске Милорада Додика, сматра професор Емил Влајки, некадашњи потпредсједник Српске.
Емил Влајки - Фото: РТРС
Емил ВлајкиФото: РТРС

На Балкану постоје само два простора која нису дио НАТО-а: Србија и Република Српска, односно БиХ, која не може да постане члан Алијансе док се један од конститутивних народа томе противи, истиче Влајки за Спутњик и оцјењује:

"Због тога су, желећи да уклоне Додика, Американци испровоцирали читаву ситуацију у вези са одлуком Устаног суда БиХ, а Бакир Изетбеговић само извршава њихова наређења".

Влајки наводи да све што Изетбеговић ради - ради у складу са својим западним менторима, првенствено америчким, који европски запад сматрају својим вазалом.

Он упозорава да САД, осим што диктирају политику Сарајеву, раде нешто много опасније: "етаблирају и формирају исламске ентитете на подручју Балкана".

"Американци због својих националних интереса и желећи да нашкоде Европи, да се она што спорије уједињује, стварају проблеме преко исламизације једног европског подручја - Балкана", тврди Влајки, некадашњи потпредсједник Српске из реда хрватског народа.

Он вјерује да САД, преко својих веза, "финансирају практично главне токове мигрантске кризе да што више муслимана уђе у Европу и да јој направе што више `белаја`".

Американцима је важно да читава БиХ постане муслиманска - сматра Влајки и наводи да су они од 1992. године помагали муслимане и довели муџахедине.

"Куповали су од Ирана оружје и директно дозвољавали да се преко Хрватске у муслимански дио БиХ пребацују оружје и муџахедини.

Имам код куће документе који показују да је /некадашњи предсједник Хрватске/ Фрањо Туђман био бијесан што је морао да пропушта то оружје и муџахедине, али није имао другог избора, јер их /Хрватску/ Американци не би подржавали", наводи Влајки.

Он оцјењује да су "Хрвати мислили да су муслимани њихово `цвијеће`, а онда су они у Федерацији БиХ постали `муслиманско цвијеће`".

Њега не изненађује што неки на Западу помињу санкције против Додика и објашњава:

"Он је дубоко у себи Србин и то такав који сматра да се Српска треба извући из ове биједе која се зове БиХ и гдје Американци раде све вријеме да Срба или нестане или да се покоре, а да завладају муслимани на челу са Изетбеговићем".

Влајки додаје да је Додик "прва особа која се томе супротставила и наравно да ће га санкционисати ако могу, али да ипак - неће моћи".

Извор: СРНА