latinica  ћирилица
29/09/2016 |  13:50 | Аутор: РТРС

Бијељина- Протест због забране суда на суђењу за убиство дјечака

Испред зграде Основног суда у Бијељини данас су се поново окупили пријатељи и породица Станка Глигоревића, дјечака који је убијен прошле године у школском дворишту у овом граду.
Бијељина - Суђење за убиство С. Глигоревића - Фото: РТРС
Бијељина - Суђење за убиство С. ГлигоревићаФото: РТРС

Грађани окупљени испред зграде суда мирно су протестовали незадовољни поступањем суда због забране присуства у судници родитељима и пуномоћнику у поновљеном судском поступку, а након усвојене жалбе Окружног тужилаштва у Бијељини.

Након што је у априлу ове године сада већ пунољетни Момир Илић у Основном суду у Бијељини осуђен на васпитну мјеру у трајању од шест мјесеци до четири године боравка у васпитно-поправној установи због убиства Станка Глигоревића (15) у дворишту ОШ "Кнез Иво од Семберије" услиједила је жалба Окружног тужилаштва.

Окружни суд је поништио пресуду Основног суда и обновио овај поступак, вративши га на почетак.

Адвокат Миодраг Стојановић, пуномоћник оштећене породице Глигоревић, рекао је да је суд ово кривично дјело окарактерисао као "убиство из нехата", а не као "убиство са умишљајем", због чега је Окружно тужилаштво уложило жалбу коју је Окружни суд у Бијељини и уважио.

Он је оцијенио да је одлука поступајућег судије да се забрани присуство у судници адвокату и члановима породице, најблаже речено, нелогична.

- Наша, односно, тужилачка жалба је уважена и ми смо добили информацију да ће првостепена судска одлука бити преиспитана. Поступајућег судију сам питао због чега ни ја, као адвокат, а ни чланови породице убијеног Станка Глигоревића нисмо добили позив за суђење. Речено ми је да је, из разлога искључења јавности и обавезе која проистиче из Закона о заштити малољетних особа у кривичном поступку, судија процијенио да адвокат и чланови породице, представљају "јавност" и да треба да буду искључени из суднице - навео је Стојановић.

Он је додао да то никада није доживио у својој дугогодишњој каријери, нити као судија, нити као пуномоћник.

Консултујући се са Окружним тужилаштвом, које је такође овакву одлуку судије оцијенило као преседан, Стојановић каже да је одлучио да се писмено обрати суду и да каже да је ово грубо кршење права оштећених у овом поступку.

Адвокат истиче да је писмени поднесак поднио суду, у коме је навео да суд може искључити из поступка и оштећене, али своју одлуку мора образложити.

- Ми тврдимо да на било који начин, прије свега породица која је прошла кроз невиђене драме и трауме, нисмо повриједили права малољетног починиоца кривичног дјела. Нити смо му се обратили, нити га повриједили било чиме током поступка. Сада доживљавамо атак који се може тумачити на било какав начин. Преседан је да родитељи не знају шта се дешава у судници у којој се суди за убиство њиховог дјетета" - истакао је адвокат.

Појаснио је да се позвао на тачку 252 Закона о кривичном поступку, гдје је тачно назначено, као општа норма, ко може да буде искључен, а ко никада не може као јавност бити искључен из поступка.

- Ми, пуномоћници и породица, не можемо бити искључени из поступка. Постоји и leks specialis који каже да можемо бити искључени, али да суд у том случају мора образложити и зашто. Били смо спремни на све ово што ће се дешавати у суду. Ово је озбиљан проблем и овакво понашање суда само продубљује проблеме који могу настати у овом поступку - изјавио је Стојановић.

Иако је породица убијеног Станка Глигоревића поднијела и захтјев за изузеће поступајућег судије у првостепеном поступку, суд је одбио тај захтјев, те је у данас поновљеном поступку остао исти судија.

- Оштећена породица добила је још један разлог за тражење изузећа поступајућег судије у поновљеном судском поступку - рекао је Стојановић.

Извор: СРНА