latinica  ћирилица
29/09/2016 |  15:20 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Митровић не одустаје од протеста испред Тужилаштва БиХ (ВИДЕО)

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић рекао је Срни да ће доћи испред зграде Тужилаштва БиХ у Сарајево у понедјељак, 3. октобра, упркос томе што је МУП Кантона Сарајево одбио захтјев ове организације за одржавање скупа на којем ће изразити незадовољство због могућег саслушања предсједника Српске Милорада Додика.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

"Ако не буду неке друге околности које би нас навеле на другачију одлуку, отићи ћемо без одобрења. Ми смо и раније протестовали испред Тужилаштва и никада од њих нисмо тражили дозволу и сагласност, само смо обавјештавали полицију", рекао је Митровић, потврдивши да је упознат о овој одлуци МУП-а.

Он је раније данас рекао новинарима да је Организација упутила захтјев кантоналном МУП-у најмање 72 часа прије одређеног датума за одржавање протеста, како је законом и предвиђено.

"На овај начин желимо исказати наше незадовољство јер је позван предсједник Републике Српске на саслушање у вези с референдумом. Сматрам да је то исполитизована тема која нема сврхе, да је само 'доливање уља на ватру' и да неће допринијети смиривању политичке ситуације", рекао је Митровић.

Кантонални МУП данас је одбио захтјев Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, уз образложење да је непотпун и неблаговремен и поручио им да се морају обратити Тужилаштву БиХ за кориштење паркинга, јер је то њихов простор, јавили су федерални медији.

Иако је предсједник Додик јуче позвао грађане Српске да одустану од организованог одласка у Сарајево и протеста пред зградом Тужилаштва БиХ, Митровић је казао да поштују његов савјет и препоруку, али и да од њега нису тражили савјет хоће ли организовати протестни скуп који су планирали 3. октобра испред зграде Тужилаштва БиХ у 11.00 часова.

Поводом информација о покретању кривичног поступка против предсједника Републике Српске у предмету „Референдум“ од стране тзв. Тужилаштва Босне и Херцеговине, из Уније студената су поручили да се ради о политичком акту који за циљ има поступак против Републике Српске и свих њених грађана који су изашли на референдум и да предсједник Милорад Додик не би требало да се одазове на саслушање.

Сенат Универзитета у Источном Сарајеву сматра да непримјерен и неутемељен притисак на институције и носиоце највиших функција Републике Српске, посебно на предсједника Српске Милорада Додика због одржавања референдума о Дану Републике Српске, јесте не само удар на Републику Српску и њене институције, већ и на грађане Српске.

Извор: Срна