latinica  ћирилица
30/09/2016 |  07:50 ⇒ 09:23 | Аутор: РТРС

Данас сахрана Шимона Переса

Бивши предсједник и премијер Израела и добитник Нобелове награде за мир Шимон Перес, данас ће бити сахрањен у Јерусалиму, а државној сахрани присуствоваће многобројни свјетски лидери.
Шимон Перес (1923 - 2016) (фото: Twitter @Jerusalem_Post) -
Шимон Перес (1923 - 2016) (фото: Twitter @Jerusalem_Post)

Церемонија државне сахране Переса, који је преминуо у сриједу у 93. години, биће одржана на израелском националном гробљу Гора Херцл у Јерусалиму.

Лидерима из цијелог свијета, међу којима ће, како је најављено, бити амерички предсједник Барак Обама, француски предсједник Франсоа Оланд, шефица европске дипломатије Федерика Могерини, њемачки предсједник Јоахим Гаук и британски принц Чарлс, придружиће се и палестински предсједник Махмуд Абас.

Сахрани ће присуствовати и предсједник Србије Томислав Николић.

Абас ће предводити делегацију високих палестинских званичника, укључујући главног преговарача са Израелом Саеба Ереката, најавио је неименовани високи палестински званичник.

Абас својим присуством "жели да пошаље снажну поруку израелском друштву да су Палестинци за мир и да цијени напоре мирољубивих људи као што је Шимон Перес", навео је исти званичник.

Сахрани ће, како најављују агенције, присуствовати и амерички државни секретар Џон Кери, бивши председник САД Бил Клинтон, канадски премијер Џастин Трудо, шеф британске дипломатије Борис Џонсон, шпански краљ Фелипе Шести, холандски премијер Марк Руте, предсједник Европског савјета Доналд Туск, бивши британски премијер Тони Блер и многи други.

Премијер Србије Александар Вучић, коjи се јуче уписао у Књигу жалост у амбасади Израела у Београду, навео је да је "Шимон Перес био је један од највећих лидера које је свиjет имао, човек који се није либио да себе мијења, али човјек који је увијек на уму имао остварење највишег и најважнијег циља и свог, јеврејског народа, али и цјелокупног човјечанства, а то је мир".

У Израелу је безбједност изузетно појачана, при чему ће 8.000 полицајаца бити мобилисано у операцији за коју је начелник полиције у Јерусалиму рекао да је "без преседана".

Главни пут који води у Јерусалим биће данас повремено затваран, пошто ће њиме проћи високи свјетски званичници са међународног аеродрома "Бен Гурион", док ће путеви који воде ка гробљу Гора Херцл бити затворени за саобраћај цијело прије подне.

Сахрана се одржава у тренутку када почињу велики јеврејски празници, а у том периоду израелске власти страхују од појачаног палестинског насиља.

Перес је био у болници након можданог удара који је добио прије двије недјеље.

Извор: Танјуг