latinica  ћирилица
30/09/2016 |  08:39 ⇒ 12:47 | Аутор: РТРС

Аустрија: Ризвановић осуђен на доживотну затворску казну

Ален Ризвановић, поријеклом из БиХ, који је 20. јуна 2015. године својим џипом усмртио три лица и повриједио педесетак људи у центру Граца, осуђен је на доживотну затворску казну.
Ризвановићу доживотна казна - Фото: nezavisne novine
Ризвановићу доживотна казнаФото: nezavisne novine

Порота Кривичног суда у Грацу синоћ је једногласно оцијенила да је крив за убиство три особе и 108-струки покушај убиства.

Такође су дошли до закључка да је он урачунљив, иако је два од три психијатра тврдило да је неурачунљив, али су констатовали да треба да буде смјештен у установу за психички обољеле преступнике.

Централно питање за пороту је било да ли је Ризвановић урачунљив, пошто се, како је констатовао тужилац Рудолф Фаулер, не може побити да је он са 80 километара на сат ујурио у пјешачку зону.

Ризвановић је током свог злочина убио једног 28-огодишњака, једног четворогодишњег дјечака и једну 53-огодишњу жену, а више од 50 лица повриједио.

Три психијатра су саслушана, од којих су два рекла да Ризвановић пати од “параноидне шизофреније“, али је један казао да је био урачунљив, међутим, да је и даље веома опасна особа, која је добро знала шта чини и да је све планирао.

Један мушкарац турског поријекла покушао је јуче у Бечу да гази пјешаке својим аутомобилом. Он је, узвикујући кроз прозор “Алаху акбар“, ушао на трг гдје је возио циљано ка пјешацима, који су успјели да избјегну возило.

Извор: Танјуг/Срна