latinica  ћирилица
30/09/2016 |  09:14 ⇒ 09:35 | Аутор: РТРС

Политолог Павић: Када се пријети Додику, уствари се пријети Српској

Када се пријети предсједнику Републике Српске Милораду Додику, уствари се пријети Републици Српској која је трн у оку од када је створена и биће док год су исте структуре у власти на првом мјесту у Вашингтону, али и у Сарајеву, рекао је политиколог Александар Павић из Фонда стратешке културе.
Александар Павић - Фото: СРНА
Александар ПавићФото: СРНА

- Република Српска је добра, једино када даје уступке. Била је много добра почетком овога вијека када је пуштала да јој смењују функционере, правила уступке на сваком кораку, укидала војску...Чак ни онда није била скроз добра, али сад поготово не ваља када пружа отпор, то јест, када инсистира на ономе што је потписано у Дејтону - рекао је Павић.

Он је оцијенио да су се пријетње хапшењем предсједнику Републике Српске Милораду Додику могле очекивати, поготово зато што се посегло за референдумом, који Запад третира "као већу опасност од нуклеарног рата" у свијету.

- У ствари, зна се о чему је ријеч - сутра може да дође у питање и цио аранжман који је вјештачки направљен 1995. године у Дејтону, а који је одржао мир, и једноставно то је нешто што се не смије дозволити као преседан - закључио је Павић.

Он је оцијенио да Додик смета јер је неко ко је израстао у врло јаког српског лидера и који уопште не "србује" у класичном смислу, није неки ултранационалиста и једноставно брани интересе своје државе и свог народа.

- Али, то смета. То смета и у Србији, то смета и у Републици Српској, и свуда гдје неки српски лидер брани интересе свог народа - оцијенио је Павић.

Он је поручио да се на нападе треба навићи, јер ће их бити увијек, кад год српски народ буде бранио оно што је његово.

- Подвучена је црвена линија испод које се не може ићи и једноставно морамо да будемо спремни - и Додик и Срби у Републици Српској и сви Срби, на овакве нападе - закључио је Павић.

Извор: СРНА