latinica  ћирилица
30/09/2016 |  09:44 | Аутор: РТРС

Пророковић: Пријетње хапшењем - политички мотивисана акција

Извршни директор Центра за стратешке алтернативе Душан Пророковић оцијенио је да су пријетње хапшењем предсједнику Републике Српске Милораду Додику политички мотивисана акција, која не би требало претјерано да га брине.
Душан Пророковић (фото: strateskealternative.rs) -
Душан Пророковић (фото: strateskealternative.rs)

"Милорад Додик сада има дјелимично подршку у међународној заједници, с једне стране, а, са друге, добио је неопходни легитимитет на референдуму који је одржан, тако да због тих својих политичких корака вјероватно не може бити санкционисан", рекао је Пророковић.

Он је указао да су пријетње дио редовног репертоара западних земаља које потежу када им нешто не иде политички у прилог, а да иза ових посљедњих стоји одржани референдум и политичка одлука коју је донио Додик, додавши да су "они са свим овим могли да му пријете и прије годину дана и прије пет година, па до тога није дошло".

Пророковић сматра да Додик не треба претјерано да брине, јер су се, како је навео, поједини политичари у Београду суочавали са значајно драматичнијим пријетњама када је свјетски политички систем изгледао сасвим другачије.

"Када ове пријетње прођу, претпостављам да ће у сљедећем кругу доћи до покушаја његове политичке изолације. Једноставно, политичари са Запада неће жељети да имају било какав контакт са њим, али све то нам више говори о немоћи Запада него о самом Милораду Додику", истакао је Пророковић.

Он је оцијенио да је бесмислена изјава Бакира Изетбеговића у којој је Додику предвидио судбину предсједника Либије Муамера Гадафија.

Напомињући да је Изетбеговић "много брзао у различитим изјавама које је давао претходних недјеља", Пророковић је закључио да лидера СДА на то тјерају околности, јер су "ствари у самом Сарајеву толико подгријане да без радикалних изјава и иступа не може добити нити медијски простор, ни заузети политичку бусију за предстојеће локалне изборе".

Пророковић је, међутим, упозорио да такво поступање на крају може фатално да се одрази по сам муслимански фактор у БиХ, јер је свака дестабилизација највећа пријетња за њих саме.

"Они се ту суочавају са дуплим изазовом: како са могућношћу погоршања даљих односа са Србима и Хрватима, тако и могућом дестабилизацијом унутар самог муслиманског корпуса, а дестабилизација одговара само радикалним исламистичким групама и никоме више", закључио је Пророковић.

Извор: Срна