latinica  ћирилица
30/09/2016 |  09:45 ⇒ 09:49 | Аутор: РТРС

Амбасадорка Израела: Нема промјена, не признајемо Косово

Новоизабрана амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам поручила је да Израел није промијенио став о непризнавању једнострано проглашене независности Косова.
Алона Фишер Кам - Фото: ТАНЈУГ
Алона Фишер КамФото: ТАНЈУГ

Фишер Кам је истакла да се ради на додатном унапређивању односа са Србијом, посебно у економији.

- Рећи ћу врло јасно: наша позиција се није промијенила, а то је непризнавање Косова - рекла је Фишер Кам.

На питање да ли се могу додатно унаприједити односи Србије и Израела, она је рекла да је идеја како да се, како је оцијенила, "сјајни односи" претворе у конкретне кораке, који ће донијети добро објема земљама.

- На првом мјесту је економија и мислим да је потенцијал заиста велики. Покушавамо да одредимо које су то најбоље области за истраживање и сарадњу - иновације, размјена знања, пољопривреда и технологија - рекла је Фишер Кам.

Као још једну важну област за Израел, она је истакла туризам, наводећи да би та земља вољела да је више туриста посјећује и изразивши задовољство што ће неке израелске чартер компаније увести директан лет за Београд.

Упитана да ли Србија може, попут Израела, да одржава добре односе и са Москвом и са Вашингтоном или ће морати да изабере једну страну, амабасадорка каже да не мисли да државе морају да се одлуче за једну или другу страну наводећи као "одличан примјер" управо Израел.

- Имамо добре односе са Русијом, Кином, САД, Европом...Има много изазова које деијлимо, већ поменута борба против тероризма и друге вриједности и проблеме који изискују координацију. Драго ми је да све више држава разумије посебне изазове које има Израел и да треба да има јасну позицију у свијету - рекла је она.

Говорећи о борби против тероризма, поручила је да у њу морају да се укључе све државе.

- Није то само ствар Израела, Србије или Француске. Покушавамо да промовишемо сарадњу Србије и Израела на свим нивоима и то је био један од сегмената, да изразимо важност међународне глобалне борбе против тероризма и радикализације генерално - наводи Фишер Кам.

Упитана да ли има посебне сарадње српских и израелских обавјештајаца, амбасадорка каже да не може да говори о специфичној сарадњи, али да "свакако све вријеме постоје канали са Србијом и свим другим пријатељским државама".

Амбасадорка није жељела да прокоментарише да ли види Србију у ЕУ, али је поручила да јој, као дипломата, жели много успјеха коју год стазу да изабере.

Извор: Блиц