latinica  ћирилица
30/09/2016 |  10:07 | Аутор: РТРС

РАК подсјећа на почетак изборне ћутње

Регулаторна агенција за комуникације подсјећа све пружаоце аудиовизуелних медијских услуга и медијских услуга радија на обавезу поштивања изборне ћутње непосредно пред изборе који ће се одржати 2. октобра 2016. године.
РАК БиХ - Фото: РТРС
РАК БиХФото: РТРС

"У току 24 сата прије отварања бирачких мјеста на територији БиХ неће бити никаквог медијског извјештавања о било каквој активности која се односи на политичку и изборну кампању. Период изборне ћутње траје до затварања бирачких мјеста", наведено је у саопштењу.

Потпуна забрана медијског праћења било каквих изборних активности ступиће на снагу у суботу, 1. октобра 2016. године у 07:00 сати, а трајаће до затварања посљедњег бирачког мјеста у БиХ у недјељу, 2. октобра.

РАК такође подсјећа на члан 16.10 Изборног Закона БиХ у којем се наводи: "У периоду од 48 сати прије отварања бирачких мјеста, па до затварања бирачких мјеста неће се објављивати резултати истраживања јавног мнијења у вези с гласањем и изборима."

Забрана објављивања резултата испитивања јавног мнијења у вези са гласањем и изборима ступа на снагу у петак 30. септембра у 07:00 сати и траје до затварања посљедњег бирачког мјеста у БиХ у недељу, 2. октобра 2016, саопштено је из РАК-а.