latinica  ћирилица
30/09/2016 |  10:35 | Аутор: РТРС

Опсерваторија: Убијено 9.300 људи у ваздушним нападима Русије

Више од 9.300 људи, међу којима је 3.800 цивила, убијено је у протеклих годину дана у ваздушним нападима Русије на Сирију са циљем подршке режиму предсједника Башара Ал Асада, саопштила је група за мониторинг.
Сирија - Фото: Screenshot/YouTube
СиријаФото: Screenshot/YouTube

У биланс убијених, укључено је и 5.500 џихадиста Исламске државе и других побуњеничких група, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права.

Опсерваторија је прелиминарно објавила да је 10.000 људи убијено али након детаљне анализе, број је сведен не 9.300, преноси АФП.

Како преноси Ројтерс, данас је почела офанзива сиријске владине снаге уз подршку Русије против побуњеничких снага око преузимања цијелог Алепа. Обје сукобљене стране су потврдиле да се на овој територији данас воде жестоке борбе.

Амерички предсједник Барак Обама и њемачка канцеларка Ангела Меркел су у телефонском разговору "оштро осудили варварске руске ваздушне ударе и нападе сиријског режима на источни Алепо", саопштила је Бијела кућа, преноси Ројтерс.

"Они су се сложили да Русија и сиријски режим сносе посебну одговорност за окончање борби у Сирији и омогућавање приступа хуманитарној помоћи УН у опкољене области у Сирији", наводи се у јучерашњем саопштењу.

Извор: Танјуг