latinica  ћирилица
30/09/2016 |  11:12 ⇒ 16:59 | Аутор: РТРС

Споразумно признање кривице за пореску утају

Оптужени за пореску утају у износу од 1.497.088 КМ, за колико су оштетили буџет БиХ, споразумно су са Тужилаштвом БиХ постигли договор о признању кривице.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

Кривицу је признао Халил Синановић, којем је предложена казна затвора од једне године и новчана казна од 70.000. КМ, коју ће уплатити у року од 12 мјесеци од дана закључења споразума.

Од оптуженог Синановића одузима се 234.950 КМ на име противправно стечене имовинске користи, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

За оптужену Едину Турсуновић, такође, је предложена једногодишња затворска казна, док је за правно лице "Синбра" Тузла, чији је оснивач и директор Синановић, предложена новчана казна од 100.000 КМ, коју ће уплатити у року од 12 мјесеци од дана закључења споразума.

Од оптуженог је у одвојеном поступку одузет укупан износ од 1.515.000 КМ на име противправно стечене имовинске користи поступком принудне наплате протраживања, хипотеком.

Сви оптужени су признали кривицу добровољно и са разумијевањем, без икакве присиле или наговора, те се одричу права на суђење, као и права жалбе на пресуду коју им на основу споразума изрекне Суд БиХ.

Споразуми о признању кривице прослијеђени су Суду БиХ.

Извор: Срна