latinica  ћирилица
30/09/2016 |  13:13 ⇒ 13:23 | Аутор: РТРС

РТ: Највећи успјех Русије у Сирији Палмира, пораз - пад авиона

Москва је током годину дана испоручила десетине тона помоћи Алепу са Кмеими аеродрома и мада је, убијајући хиљаде џихадиста Русија претрпјела војне губитке, постала је један од покретача покушаја националног помирења, навела је Раша тудеј.
Палмира - Фото: Getty Images
ПалмираФото: Getty Images

Као једно од највећих достигнућа истиче се ослобађање древног града Палмире, а као највећу трагедију портал издваја обарање руског авиона изнад границе Сирије и Турске.

"Џихадисти су уништили бројне историјске знаменитости у Палмири, а иза себе су оставили миниране путеве, објекте и културно благо. Руски и сиријски деминери су открили хиљаде мина", пише РТ и додаје да је турски авион оборио руски Су-24, при чему је погинуо пилот.

"Анкара је тврдила да је авион летио у турском ваздушном простору, али Москва тврди да се инцидент догодио изнад сиријске територије", подсјећа РТ.

Предсједник Русије Владимир Путин је инцидент назвао забадањем ножа у леђа, послије чега је Москва увела санкције Турској, наводи РТ и додаје да се турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган у јуну извинио а билатерални односи су поново нормализовани.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу изразио је незадовољство због милитаната који "гранатирају села и нападају положаје владиних трупа" у близини излаза из града и унутар Алепа.

УН процјењује да је око 250.000 становника Алепа остало без најосновнијих потрепштина за живот, пише РТ.

Према наводима портала, Русија се из ваздуха бори против џихадијских група, а заједно са САД-ом, послије разговора у Женеви руски министар иностраних послова Сергеј Лавров и његов амерички колега Џон Кери склопили су споразум о престанку непријатељстава у Сирији.

Говорећи за РТ, савјетник за медије предсједника Асада Бутаина Шабан је изјавио да се "Русија заиста бори против тероризма" док унутрашња неслагања са САД-ом ометају напоре за успостављање примирја у Сирији.

Приликом најновијег спора Москве и Вашингтона, портпарол Стејт дипартмента Џон Кери, упозорио је Русију да ће "више живота Руса бити изгубљено" а њени интереси нападнути, ако се настави насиље у Сирији.

Портпарол руског Министарства одбране у свом одговору је рекао да је Москва "у потпуности спремна да настави дијалог са америчком страном и настави заједничке акције у борби против терориста у Сирији", преноси РТ.

Извор: Танјуг