latinica  ћирилица
30/09/2016 |  14:41 | Аутор: РТРС

Бањалука: Обиљежен Дан старијих особа

Дан старијих особа - 1. октобар у Бањалуци је обиљежен пригодним културно-забавним програмом у Геронтолошком центру, који има 310 корисника.
Бањалука: Дан старијих лица - Фото: СРНА
Бањалука: Дан старијих лицаФото: СРНА

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Бранка Сладојевић рекла је да корисници у овом центру имају социјалну и здравствену заштиту, рекреативне активности и забавни садржај, те да њихове породице могу бити сигурне да добијају сву потребну његу.

Сладојевићева сматра да ова установа има одличне услове рада, те да више не постоје предрасуде да смјештање особе у дом за старе представља нешто лоше.

Она је подсјетила да су УН 1990. године донијеле одлуку да 1. октобар буде посвећен старим лицима ради промоције заштите и стварања добрих услова за живот старијих лица.

Директор Геронтолошког центра Винко Лолић честитао је свим старим лицима њихов дан, те напоменуо да се руководство овог центра труди да им сваки дан буде свечан.

Лолић је указао на потребу проширења капацитета Центра, у којем су садашњи попуњени, а увијек постоји велика листа чекања.

Корисник Мирјана Кузмановић каже да у овом центру борави већ седам година и да ту има све што јој је потребно.

"Мени је најважније да сам активна и увијек сама себи тражим активности, не чекам да ми их други нађу", рекла је Кузмановићева.

Иѕвор: СРНА