latinica  ћирилица
30/09/2016 |  16:06 | Аутор: РТРС

Румунија: У порасту трговина дјецом

У Румунији је значајно повећан број дјеце жртава трговине људима, наводи се у најновијем извјештају Савјета Европе, који тражи да се посебна пажња посвети ромској мањини и дјеци мигрантима у Румунији.
Илустрација - Фото: REUTERS
ИлустрацијаФото: REUTERS

"Број идентификоване дјеце жртава трафикинга у Румунији је значајно повећан у периоду обухваћеном извјештајем", саопштила је Група стручњака за акцију против трговине људима Савјета Европе (ГРЕТА).

У извјештају, који покрива период између 2011. и 2015. године, позивају се румунске власти да "интензивирају напоре за спречавање трговине дјецом, посебно на пољу обуке професионалаца задужених за заштиту дјеце и посвећивањем посебне пажње ромској заједници и дјеци мигрантима".

Већина од 4.622 дјеце идентификованих као жртве трговине, прецизније њих 54 одсто, била је продата ради сексуалног искоришћавања, а слиједи радна експлоатација (34 одсто) и присилно прошење (шест одсто), указује ГРЕТА.

Та агенција је истакла да су, упркос одређеном напретку, потребна побољшања у спречавању трафикинга, идентификацији жртава, пружању помоћи и олакшању њихове интеграције и компензације.

Међу потребна унапређења спадају и законски оквир за борбу против трафикинга, подизање нивоа свијести и обуке, посебно пограничне полиције, наводи се у извјештају, у којем се такође похваљује висока стопа кривичних пресуда.

Извор: Танјуг