latinica  ћирилица
30/09/2016 |  16:50 | Аутор: РТРС

Стевандић: Одлука Уставног суда БиХ доприноси подизању тензија

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да данашња одлука Уставног суда БиХ - да Народна скупштина није извршила његову ранију одлуку којом се захтијева усаглашавање Закона о празницима Српске са Уставом БиХ - доприноси даљем дизању тензија и увођењу у нестабилност.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Коментаришући одлуку овог суда, Стевандић је оцијенио да Република Српска поступа демократски, правно регуларно и коректно.

- Очекујемо да Народна скупштина расправља о Закону о празницима када добије приједлог Владе, што је у складу са одлуком Уставног суда. Мораћемо и да одлучимо да све буде у складу са проведеним референдумом о Дану Републике јер изнад воље народа не постоји ниједна друга сила у Српској - поручио је Стевандић.

Он је одлуку Уставног суда БиХ упоредио са ситуацијом да неко некомпетентан нареди хирургу да оперише пацијента без оперативне припреме.

- Ми морамо да имамо реално вријеме за припрему и тек кад Влада Српске достави приједлог о коме ћемо да расправљамо, Народна скупштина може да расправља о Закону о празницима и доноси одлуке о којима би се поново могао да се оглашава Уставни суд - рекао је Ставандић.

О Закону о празницима, како је раније најавила премијер Српске Жељка Цвијановић, требало би да се расправља на сједници Народне скупштине 11. октобра.

Она је раније рекла да ће бити брисан став 1. у члану 5. Закона о празницима Републике Српске, чиме се уклања обавезност прославе Дана Републике за оне који се не могу идентификовати са тим празником.

Извор: СРНА