latinica  ћирилица
01/10/2016 |  18:23 ⇒ 18:30 | Аутор: РТРС

Основан национални савјет Срба Словеније

У Љубљани је основан Национални савјет Срба Словеније са намјером да брине о заштити и очувању културних вриједности Срба у Словенији, као и одржавању и унапређивању веза са матичном државом.

За предсједника Савјета изабран је Бранислав Рајић, посланик Странке модерног центра у словеначком парламенту, који је рекао да су Срби у Словенији поносни што могу да дијеле вриједности савременог европског друштва заједно са њеним другим држављанима.

"Ми не оснивамо Национални савет Срба Словеније да би се издвајали из словеначког друштва. Напротив, оснивамо га зато да бисмо били још активнији чланови тога друштва и да би се у њему заиста осећали као код куће", навео је Рајић.

Улога Савјета јесте и да се брине о повезивању, јачању и усмјеравању рада постојећих српских културних друштава, чије је дјеловање сада самоорганизовано, недовољно повезано, без јавног утицаја и у великој мјери препуштено знању и сналажљивости појединих чланова.

Осим предсједника, изабрана су и два потпредсједника Савјета, секретар и главни одбор.

Међу оснивачима Националног савјета су представници српских културних друштава и савеза, те угледни појединци из пословног, културног и политичког живота Словеније.

Извор: СРНА