latinica  ћирилица
01/10/2016 |  19:25 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Дрво из Поткозарја грије Европу (ВИДЕО)

Огревно дрво, један је од најтраженијих домаћих производа на тржишту земаља Европске уније. Пресудан је низ фактора, али прије свега, повољна цијена и квалитет дрвета.
Дрва - Фото: РТРС
ДрваФото: РТРС

Једна палета огревног дрвета у земљама Европске уније кошта око 160 марака. Производња огревног дрвета основни је извор прихода за већину приједорских дрвопрерађивачких предузећа.

Дрвопрерађивачка предузећа с подручја Приједорске регије мјесечно у земље Европске уније извезу хиљаде кубних метара огревног дрвета.

Највише се извози у Италију, Аустрију и Њемачку. Због потражње за дрветом, у приједорским пиланама повећава се број радника.

Међу мушким колегама у приједорској пилани равноправно ради и једна жена. Живот диктира правила, па Приједорчанка Бранка Вјештица није бирала када је тражила посао, већ је почела радити у пилани. Ова мајка два сина равноправно, раме уз рам“ ради са двадесетак мушких колега, иако је једина жена у колективу. За њу кажу да је најпрецизнија и најбржа у пилани.

Домаће огревно дрво, због квалитета и повољних цијена, постало је најпопуларнији домаћи производ на тржишту Европске уније. Тамо једна палета кошта око 160, а код нас око 120 марака. Њима повољно, нама исплативо.

Бране Средић, власник предузећа ДОО “Барс компани“ Приједор, каже да извози претежно у Италију,а нешто и у Аустрију.

- Наше је дрво квалитетно и тражено. Сад траже претежно суво дрво и сад сам приморан да правим сушару, каже Средић.

Да је преко границе све већа потражња за домаћим дрветом потврђује и податак да се мјесечно испоручи хиљаде кубних метара дрвета. Пуни шлепери стално су на путу.

Ратко Мацановић, предсједник Кластера дрвне индустрије и индустрије намјештаја “Дрво ПД“, каже да са подручја приједорске регије 20, 30 фирми сваки други- трећи дан испоручи један шлепер.

Најскупљи домаћи производ од дрвета су дијелови за подове, чија цијена достиже и до три хиљаде марака за кубни метар домаћег храста.