latinica  ћирилица
02/10/2016 |  20:23 ⇒ 03/10/2016 | 11:17 | Аутор: РТРС

СНСД прогласио убједљиву побједу, Босић признао пораз, Грујичић начелник Сребренице (ФОТО/ВИДЕО)

Општинске изборне комисије саопштиле су прве резултате избора за начелнике општина.
Милорад Додик, предсједник СНСД-а - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник СНСД-аФото: РТРС

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је СНСД остварио убједљиву и величанствену побједу на локалним изборима у Републици Српској.

"СНСД је доживио успјех већи од онога када смо почињали. У односу на прошле изборе побиједили смо у 11 општина више", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Изборном штабу СНСД-а у Бањалуци.

Наводећи да није било никаквих инцидената на данашњим изборима, Додик је нагласио да је Република Српска показала пуни демократски капацитет, као и прије седам дана када је одржан референдум.

Према подацима СНСД-а од 80.798 пребројаних гласова у Бањалуци њихов кандидат за градоначелника Игор Радојичић добио је 47.727 глас. Према тим подацима, кандидат СзП Драган Чавић добио је 33.071 глас. Радојичић је вечерас прогласио изборну побједу, поручивши грађанима Бањалуке да се не плаше промјена којих ће бити на штету оних који не желе да раде. Радојичић је рекао да је и СНСД у Бањалуци освојио скупштинску већину, те да је његова побједа у односу на кандидата Савеза за промјене Драгана Чавића увјерљива и да је освојио око 15.000 гласова више.

Чавић је признао пораз и Радојичићу честитао побједу.

Бањалука: Изборни штаб СНСД-а (фото: РТРС)

У Требињу, изборну побједу за градоначелника прогласио је кандидат СНСД-а Лука Петровић који је рекао да је до сада у овом граду пребројано 19.630 гласова, и да је разлика између њега и кандидата СзП Славка Вучуревића 2.800 гласова.

Досадашњи градоначелник Требиња, Славко Вучуревић, честитао је Петровићу, изборну побједу.

Лидер СДС-а Младен Босић рекао је да су изборни резултати кандидата СДС-а, али и Савеза за промјене веома лоши. Најавио је да ће ускоро бити извршена анализа изборних резултата и покренута одговорност за лош изборни резултат у овој странци, почевши од њега.

Кандидат коалиције "Бијељина побјеђује" за градоначелника Златко Максимовић је на прес-конференцији прогласио побједу. Како је рекао пребројано је 98 одсто гласова, а за њега је гласало 30.802 бирача, док је за кандидата СзП Мићу Мићића гласало 29.980 бирача. 

Претходно, изборну побједу прогласио је и Мићо Мићић наводећи да је у предности у односу на свог противкандидата за 700 гласова.

Кандидат за градоначелника Приједора Миленко Ђаковић (ДНС) води са 18.180 гласова у односу на свог противника Душана Берића из СДС-а који има 11. 268 гласова.

Према подацима Градске изборне комисије Добој, након пребројаних 100 одсто гласова, нови-стари градоначелник је Обрен Петровић који је добио 19.674 гласа, док је његов противкандидат испред СНСД-а, ДНС-а и СП-а, Милорад Живковић добио 15.008 гласова.

Добој: Градска изборна комисија (фото: РТРС)

Потпредсједник Партије демократског прогреса Игор Црнадак рекао је да су у трци за начелничка мјеста на локалним изборима у највећем броју општина и градова у вођству кандидати СНСД-а и коалиције окупљене око те странке. Када је ријеч о Котор Варошу, Црнадак је рекао да је ПДП у тој општини остварио готово сигурну побједу /кандидат за начелника Зденко Сакан/, а извјесно је да ће и у Шековићима добити начелничко мјесто.

Према резултатима СНСД-а кандидат те странке и досадашњи градоначелник Зоран Стевановић убједљиво води испред свог противкандидата Драгана Којића - 80 одсто наспрам 20 одсто.

 

Зворник: Изборни штаб СНСД-а (фото: РТРС)

Заједнички кандидат српских странака за начелника општине Сребреница Младен Грујичић добио је 4.351 глас или за 2.441 глас више од бошњачког кандидата за начелника Ћамила Дураковића који је освојио 1.910 гласова, рекао је прелиминарне резултате избора за начелника ове општине предсједник Општинске изборне комисије Нермин Аливуковић.

Он је додао да је 14 бирача гласало за Десницу Радивојевића иако је он одустао од кандидатуре, али се његово име налазило на листићима, а 166 листића било је неважећих од укупно 6.551 глас бирача који су изашли на изборе на редовним бирачким мјестима.

Грујичић је захвалио бирачима и најавио боље дане и преокрет за бољу будућност ове општине.

Бошњачки кандидат и досадашњи начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић истиче да око 3.300 бирача гласа путем поште и у одсуству за Сребреницу и да се нада да ће то пресудити као и прије четири године, јер је ово, како је он оцијенио "тијесан резултат".

Кандидат СНСД-а за начелника општине Градишка Зоран Аџић прогласио је изборну побједу у овој локалној заједници. Аџић је рекао да, према подацима Изборног штаба СНСД-а у Градишци, води са више од 4.000 гласова разлике испред кандидата Савеза за промјене Зорана Латиновића /СДС/.

Кандидат Савеза за промјене за начелника општине Братунац Недељко Млађеновић/СДС/, према првим прелиминариним резултатима, добио је највећу подршку бирача на овим изборима - 3.155 гласова и остаје на овој функцији, рекао је члан Општинске изборне комисије Муниб Карић. "Други кандидат за начелника општине Петко Ранкић из СНС-а добио је повјерење 2.464 бирача, за Драгу Радовића из ДНС-а гласало је 1.795 гласова, Салих Дубичић из СДА добио је 753 гласа, а Мухамед Суљић из СДП-а БиХ 120 гласова", додао је Карић.

Нови начелник општине Невесиње је Миленко Авдаловић из СНСД-а, речено је Срни у Општинској изборној комисији.
На основу обрађених 28 бирачких мјеста и 7.212 гласова, Авдаловић је добио повјерење 3.829 грађана, а кандидат СДС-а Момчило Шиљеговић 3.145.

Према подацима Изборног штаба СНСД-а у Козарској Дубици, кандидат СНСД-ДНС-СП Раденко Рељић /СНСД/ нови је начелник општине. Рељић је добио око 8.100 гласова, а кандидат Савеза за промјене Бранко Бараћ /СПАС/, према незваничним подацима, добио је подршку око 3.700 бирача.

Кандидат Савеза независних социјалдемократа за начелника општине Челинац Момчило Зељковић, према првим прелиминарним резултатима, освојио је 3.415 гласова, рекао је предсједник Општинске изборне комисије Божидар Савичић. Кандидат ДНС-а Радомир Тривић добио је 3.178 гласова, а кандидат СДС-а Стојко Станаревић 2.761 гласова.

Кандидат Социјалистичке партије за начелника општине Рибник Раденко Бањац, према прелиминарним подацима Општинске изборне комисије, освојио је највише гласова бирача. За Бањца је гласало 1.780 бирача, док је Горан Савић из Демократског народног савеза добио 1.575 гласова.

Кандидат Савеза за промјене за начелника општине Шамац Ђорђе Милићевић /НДП/ рекао је да је његова побједа на изборима доказала да он није кандидат само Савеза за промјене него свих грађана који желе промјене.

Према првим незваничним подацима ОИК Угљевик, нови начелник је и досадашњи начелник општине Угљевик Василије Перић који је освојио 6.093 гласа, а његов противкандидат из ДНС-а Дико Цвијетиновић добио је повјерење 3.784 гласача. Василије Перић /СДС/ на изборима је био кандидат Савеза за промјене.

Кандидат ДНС-а Дарко Крунић, кога подржава и СНСД, нови је начелник општине Љубиње, потврдила је предсједник Општинске изборне комисије Славица Турањанин.  Крунић је побиједио са 1.316 гласова, док је његов противкандидат из СДС-а Веско Будимчић освојио 972 гласа.

Кандидат СНСД-а за начелника општине Шипово Милану Ковачу, према првим прелиминарним резултатима, добио је 3.463 гласа, а кандидат Савеза за промјене Милорад Ћирко /НДП/ 3.018 гласова, потврђено је у општинској изборној комисији.

Кандидат СНСД-а Дарко Томаш, према прелиминарним резултатима Општинске изборне комисије, нови је начелник општине Прњавор са освојених 12.200 гласова. Предсједник ОИК-а Сњежана Крајишник потврдила је да је Томашев главни противкандидат Синиша Гатарић из СДС-а освојио 7.354 гласа, док је на трећем мјесту кандидат ПДП-а Брано Жунић добио 498 гласова.

Према првим прелиминарним резултатима, у трци за начелника општине Лопаре кандидат Савеза за промјене /СДС/ Радо Савић има 4.091 глас, а његов противкандидат испред лопарског СНСД-а Саво Цвијетиновић 3.268 гласова, подаци су ОИК Лопаре.

Према непотпуним подацима, на локалним изборима кандидат СДА за начелника општине Вукосавље Елвир Хаџиомеровић освојио је 23 гласа више од кандидата СНСД-а Борислава Ракића. За Хаџиомеровића је гласало 835 бирача, а за Ракића 812.

Према подацима са обрађеног 31 гласачког мјеста, кандидат за начелника општине Лакташи Ранко Карапетровић из СНСД-а освојио је 7.236 гласова, а Предраг Смиљанић из СДС-а 2.390 гласова, рекла је предсједник Општинске изборне комисије Гордана Јандић.

Према прелиминарним резултатима, на локалним изборима у општини Хан Пијесак за начелника ове општине највише гласова добио је Владо Остојић из СНСД-а - 1.193 гласа, рекао је предсједник ОИК-а Синиша Обрадовић.

ОИК Ново Горажде саопштила је да је Мила Петковић, кандидат СНСД-а за начелника општине освојила 42,77 одсто гласова, Томислав Чарапић из СДС-а 29,67 одсто, а Енвер Дрљевић из СДА 23,36 одсто гласова.

Према подацима ОИК Рогатица, кандидат СНСД-а за начелника општине Милорад Јагодић освојио је 50,64 одсто гласова, а његов противкандидат Томислав Пухалац из СДС-а 45,36 одсто гласова. 

Према првим прелиминарним непотврђеним резултатима, кандидат СНСД-а Душан Панић побиједио је на изборима за начелника општине Станари, а за њега је гласало 3.350 бирача од 5.072 колико их је изашло на гласање.

Озрен Петковић из СДС-а, према прелиминарним подацима, освојио је највише гласова за начелника општине на данашњим локалним изборима. Петковић је освојио 2.520 гласова, кандидат СНС-а Здравко Савић, кога су подржавали СНСД и СП освојио је 1.179 гласова, а кандидат ДНС-а Младен Никић 184 гласа.

У општини Оштра Лука побједу у трци за избор начелника општине однио је досадашњи начелник општине Драган Станар из ДНС-а, рекла је члан Општинске изборне комисијеОштра Лука Рената Ћургуз. "Према непотпуним резултатима, кандидат ДНС-а Драган Станар освојио је 1.040, а кандидат ПДП-а Раде Топић 877 гласова", рекла је Ћургузова.

Кандидат СНСД-а Мирослав Краљевић има велику предност у односу на свог противкандидата и сигурни је побједник на изборима за начелника општине Власеница, изјавио је предсједник Општинског одбора СНСД-а Младен Поповић.

Према незваничним подацима кандидат СНСД-а, СП-а и ДНС-а Дивна Аничић је освојила на локалним изборима 5.892 гласа, а кандидат Савеза за промјене Петар Шикман 4.130. Анчићева је добила 1.762 гласа више. То су незванични резултати обрађени са свих гласачких мјеста.

Према подацима СНСД-а њихов кандидат за начелника Српца Младен Драгосављевић води у односу на свог противкандидата Ранка Недића. Драгосављевић је добио 6.714 гласова, а Недић 3.412.

Кандидат СНСД-а за начелника општине Ново Горажде Мила Петковић прогласила је побједу у овој општини. У Општинском одбору СНСД-а у Новом Горажду речено је Срни да је Петковићева освојила 541 глас, док је кандидат СДС-а Томислав Чарапић добио 376 гласова.

Заједнички кандидат СНСД-а, ДНС-а и СП-а Момир Ристић, према незваничним резултатима, побједник је избора за начелника општине Шековићи, рекла је члан Општинске изборне комисије Љиљана Башић. Башићева је навела да је Ристић освојио 2.200 гласова, а његов противкандидат из Савеза за промјене Драган Галић 1.994 гласа.

Од укупно 7.488 гласова у Источном Новом Сарајеву, према прелиминарним и незваничним подацима Општинске изборне комисије, кандидат СНСД-а Љубиша Ћосић освојио је 4.986 или 66,58 одсто гласова. Каднидат СДС-а Славко Тошовић освојио је 2.091 глас или 27,92 одсто, а Милорад Бобић /СНС/ освојио је 67 гласова и 0,89 одсто.

Према прелиминарним подацима, у општини Трново кандидат СНСД-а Горан Вујичић освојио је 549 гласа, а кандидат СДС-а Ненад Мешовић 494, потврдио је предсједник Општинске изборне комисије Чедо Букајловић.

Према првим прелиминарним резултатима, у Источном Старом Граду кандидат СДС-а Бојо Гашановић освојио је 603 гласа, а кандидат СНСД-а Младен Малетић 330, саопштио је предсједник Општинске изборне комисије Немања Николић.

У општини Источна Илиџа, према незваничним подацима, води кандидат СДС-а Маринко Божовић испред кандидата ДНС-а Слободана Ноге.

 И.Н. Сарајево: Изборни штаб СНСД-а (фото: РТРС)

ОИК Калиновик саопштио је да је на основу обрађених 95 одсто пребројаних гласова Милева Комелновић из СНСД-а освојила 62 одсто гласова, а Слободан Ђорем из СДС-а 32 одсто.

Према подацима СНСД-а на основу обрађених 92,5 одсто гласова у Модричи је Младен Крекић из СНСД-а освојио 7.052, односно 52,19 одсто гласова, а Стево Јоксимовић 6.460, односно 41,80 одсто гласова.

Према подацима СНСД-а кандидат те странке за начелника општине Радисав Машић освојио је 45 одсто гласова, а кандидат СРС-а Републике Српске Здравко Крсмановић око 35 одсто.

Према подацима ОИК Трново, Горан Вујичић из СНСД-а освојио је 52 одсто гласова, а Ненад Мишовић из СДС-а 48 одсто гласова.

У општини Језеро кандидат СНСД-а, а којег је подржао СДС, Сњежана Ружичић побједила је кандидата Српске напредне странке Душана Шајина. За њу је гласало 397, а за Шајина 320 гласача. Тако је Ружићева освојила 77 гласова више и биће нови начелник општине Језеро.

Према прелиминарним, незваничним резултатима Општинске изборне комисије Источни Дрвар, највише гласова, 101, освојила је Милка Иванковић из Завичајних социјалдемократа - Миле Марчета. Предсједник ОИК-а Весна Аћић рекла је да је на другом мјесту кандидат СП-а Милован Михајловић са 25 гласова.

Према резултатима општинских комисија, у Источном Мостару за начелника општине изабран Божо Сјеран из СДС-а са 78 гласова, а у Крупи на Уни за начелника општине изабран је Младен Кљајић из ДНС-а.

У Дринићу, за начелника општине изабран је кандидат ДНС-а Милан Грбић, а у Љубињу кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП Дарко Крунић, резултати су општинских комисија.

Како сазнајемо, у Котор Варошу за начелника општине изабран је Зденко Сакан, кандидат коалиције СзП.

Према подацима ОИК-а Берковићи, Ненад Абрамовић из СДС-а освојио је 678 гласова, а Радован Милидраговић из СНСД-а 580.

Из Социјалстичке партије, речено је да у трци за начелника општине Гацко води Милан Радмиловић (СДС) са 3.095 гласова, док је Максим Скоко из СП-а освојио 2.985 гласова.

Кандидат Коалиције "Сложно за Пале" за начелника општине Пале Бошко Југовић прогласио је побједу на локалним изборима, речено је Срни у Општинском штабу СНСД-а Пале. Према првим незваничним информацијама, Југовић има 1.700 гласова више од свог притвкандидата Миодрага Ковачевића из Савеза за промјене.

Кандидат СНСД-а за начелника општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић прогласио је побједу на локалним изборима, речено је Срни у Општинском одбору СНСД-а. Према првим незваничним информацијама, Ћосић има 1.800 гласова више од свог притвкандидата Славка Тошовића из СДС-а.

Кандидат за начелника општине Вишеград Младен Ђуревић из СНСД-а прогласио је побједу у трци за начелника ове општине. Младен Ђуревић је свог противкандидата побиједио са више од 1.000 гласова разлике.

Према подацима СНСД-а Билећа, кандидат те странке Миљан Алексић прогласио је побједу за начелника општине.